Hirdetés

A biotermesztésben van a jövő? Gazdafórumot és tájékoztatót tartottak Gyergyóalfaluban

A gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házban gyűltek össze a gazdák a csütörtöki fórumra, ahol a fő hangsúlyt a nemzeti stratégiai terv bemutatására helyezték. 

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
A biotermesztésben van a jövő? Gazdafórumot és tájékoztatót tartottak Gyergyóalfaluban
Gazdafórum: követelmények is járnak a támogatások mellé Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Azért fontos ismerniük a gazdáknak ezt a tervet, mert új európai uniós ciklus kezdődik, amely meghatározza az elkövetkező évek lehetőségeit. Szerencsések a székelyföldi gazdák, mert néhány éve a magyarországi támogatási rendszerrel egészült ki számukra a romániai pályázati lehetőségek sora, ami helyzetelőnnyé is válhat – mondta el a fórum kezdetén Barti Tihamér, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke. Hangsúlyozta:

a gyergyói térségben elindult, élelmiszeriparhoz köthető beruházások olyan lehetőségeket nyújtanak, amelyek által magasabb szintre léphetünk az ország többi régiójához képest. Példaként említette a Gyergyóalfaluban épülő pityókatárolót, amely közel százezer tonna burgonya tárolására alkalmas felület lesz, és a község éghajlati adottságait kihasználva létesült éppen itt.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének programjait, szaktanácsadási és segítségnyújtási módjait Becze István elnök ismertette. Elmondta: a pályázati tanácsadási lehetőség mellett számos más módon segítenek a gazdáknak, újraszervezik a falugazdász-hálózatot, képzéseket szerveznek. Tevékenységeik közül kiemelte a Bio Székelyföld és a Fiatal gazda programot.

– Segítünk az ügyintézésben mindazoknak, akik biogazdává szeretnének válni: szakembert biztosítunk, aki az évenkénti többszörös ellenőrzések alkalmával segít bemutatni a nyilvántartásokat.

Az elmúlt három évben megduplázódott a biogazdák száma, az egyesületünknél közel ötszáz ilyen gazdának vezetjük az aktáit, de fontos tudni, hogy rendkívül szigorú követelmények vannak, a vállalásoknak eleget kell tenni

– mondta el Becze István. A Fiatal gazda program kapcsán kiemelte, fontosnak tartják a gazdatársadalom fiatalítását, ezért szaktanácsadással, képzésekkel segítik azokat, akik ebben az irányban szeretnének elindulni, fejlődni.  

A nemzeti stratégiai tervet Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője vázolta röviden a gazdáknak. Hangsúlyozta: bár az agrárpolitikai terv január elsejétől érvényben van, a konkrétumok, kiírások később jelennek meg, hiszen most készítik elő a kormányhatározatokat. 

A támogatási rendszereket a helyi adottságokat és igényeket figyelembe véve alakítják, a legnagyobb követelmény a környezetvédelem és az éghajlat adta lehetőségek kihasználása lesz.

Mindannyiunk számára észrevehető tény, hogy az időjárásunk változik, melegebbek a telek, és egyre kevesebb a csapadék, ami komoly kihívások elé állítja a gazdákat, vízmegtartó technológiákat kell alkalmazni.

A legfontosabb cél lesz megőrizni mindazt, amink van, a helyi adottságokat, a biológiai sokféleséget, az élőhelyeket és tájakat – összegzett Romfeld Zsolt.

A fórumon elhangzott: a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) szakemberei március elején konkrét tudnivalókkal, tájékoztatókkal várják a gazdákat.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!