25 éve viseli Elekes Vencel nevét a tanintézmény

Ünnepelt az iskola. A névadóra emlékeztek Fotó: Kertész László

Névadásának 25. évfordulóját ünnepelte a gyergyóújfalvi Elekes Vencel Általános Iskola, az eseményen domborművet lepleztek le. Az iskola apraja-nagyja jelen volt az ünnepségen, a jelenlegi tanárok mellett több nyugalmazott pedagógus is tiszteletét tette. Mint elhangzott, tovább kell vinni az Elekes Vencel által hátrahagyott örökséget, Elekes-Köllő Tibor, az iskola jelenlegi igazgatója rámutatott: mindezt fiatalos lendülettel igyekeznek megvalósítani.

Ünnepelt az iskola. A névadóra emlékeztek Fotó: Kertész László
Ünnepelt az iskola. A névadóra emlékeztek Fotó: Kertész László

A változásokat követően lehetőség nyílt arra, hogy nevet adjunk az iskolánknak. Több név is felmerült, sokat gondolkodtunk, végül pedig az újfalvi születésű műgyűjtő, Elekes Vencel mellett döntöttünk – emlékezett vissza a névadás körülményeire Melles Géza nyugalmazott tanár, az iskola egykori igazgatója. Mint kifejtette, több megvalósításról beszélhet az elmúlt 25 évvel kapcsolatban: korszerűsítették a tanintézményt, a központi épületet új szárnnyal bővítették, a felújítások mellett pedig számos didaktikai eszközt vásároltak, amellyel az oktatás színvonalát igyekeztek emelni.

Szorgalmassága követendő példa
A gyergyóújfalvi tanintézmény 1990. december 21-én vette fel a néhai műgyűjtő nevét, akinek életéről és munkásságáról követendő példaként beszélnek szülőfalujában. Az ünnepségen elhangzott, Elekes Vencel akadályt nem ismerő szorgalommal állt a képzőművészet mellé: kiállításokat, táborokat szervezett, lakását pedig Pál Vilmos tanár a művészetek kelet-európai központjának nevezte.
A műgyűjtő, szülőfalujának, ezen belül az iskolának, valamint a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumnak is több festményt, rajzot és ex librist adományozott.
– Az alkotások utat kell mutassanak a következő generációknak, ezt a célt tűzte ki Venci bácsi is – mondta Szász László magyartanár. Elekes Vencel 1981-ben, 64 évesen hunyt el.

Kiadvánnyal és domborművel hajtottak fejet
Az ünnepi alkalomból egy kiadványt készítettek, amely Elekes Vencel életrajza és a gyergyóújfalvi oktatás története mellett az elmúlt 25 évben végzett 970 nyolcadikos diákok osztályképeit, valamint az itt dolgozó 127 pedagógus névsorát is tartalmazza.
Egy domborművel is tisztelegtek a néhai műgyűjtő emléke előtt, amelyet Bodó Levente szobrászművész készített, a csíkszeredai Demeter Péter műhelyében öntötték ki. Az alkotás alatt található emlékplakett a gyergyóújfalvi Kiss László keze munkáját dicséri.
Elekes-Köllő Tibor igazgató megjegyezte: fiatalos lendülettel igyekeznek folytatni az elődök által megkezdett munkafolyamatot.
– Szép emlékeket ébreszt az iskola, amelyeket érdemes megőrizni – fogalmazott Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere, majd egy jó hírt is közölt a jelenlévőkkel. Mint mondta, felújítják a régi, valamikor felekezeti iskolaként épített tanintézményt: lezajlott a közbeszerzés, megvan a kivitelező, a tervek szerint pedig már januárban hozzálátnak az 1,8 millió lejes összértékű munkálatokhoz.

Kertész László

: an accessible web community