2024-es lakástrendek

Ahogy életünk számos területén elengedjük a régi dolgokat, hogy teret adjunk valami új kibontakozásának, úgy otthonunkban is érdemes elengedni azt, ami már elavult, már csak azért is, mert a divatot diktáló belsőépítészeti szakemberek izgalmas változásokat jósolnak 2024-re.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 4 perc
2024-es lakástrendek
Fotó: pexels.com

Mutatjuk, hogy néz majd ki a 2024-es év otthona – stílusban, trendben, színekben és mintákban mérve.

Élőfalak, napfény és béke
Nem feltétlenül kell elrugaszkodni a hétköznapi divattól, hisz a következő év meghatározó stílus­irányzata a kényelem és otthonosság elvét emeli ki. Ráadásul a lakberendezés ezúttal is előszeretettel karolja fel a természethez való kapcsolódást és a fenntarthatóságot. Nagyon menő lesz a természet inspirálta színpaletta és textúra. Ez esetben buja növényzetről, földes színekről, környezetbarát anyagokról és hihetetlenül megnyugtató légkörről beszélünk. Ezzel a stílussal a fenntarthatóság megerősíti helyét a 2024-es lakberendezési divatban. A zöld szín egyébként is több egy egyszerű trendi árnyalatnál – a zöld, mondhatni, egy életérzés.
A belsőépítészet szempontjából a biofil elemek, a fenntartható anyagok és az élőfalak viszik be a természetet a lakásunkba. Így akár az otthonunkban is átélhetjük a tengerparti pihenés vagy az erdei túrázás élményét. Hab a tortán, hogy nemcsak jól néznek ki, de emellett a növények beépítése a dizájnba pozitívan hat az ember lelkiállapotára és általános hangulatára is.


Hirdetés

Az év színe mindenhez passzol
2024-ben minden a színekről fog szólni. A nagy festékmárkák egy egészen különleges árnyalatot választottak az év színének – a mézbézs színt. A hangulatos, nyugalmat sugárzó árnyalat azonban nem az egyetlen, ami népszerű lesz a következő évben. A bézs mellett ugyancsak divatosak lesznek az erőteljesebb tónusok, például a korall, a rózsaszín, a barna vagy a sárga.

Nincs új a nap alatt
Az eddigi évek során már az összes lehetséges stílust kipróbáltuk, ezért 2024-ben ezek elkezdenek keveredni egymással. A belső terekre jellemző lesz a letisztultság, de nem annyira, mint a minimalizmus esetében. Fő elv lesz a tágas, praktikus és többfunkciós, valamint egybenyíló terek kialakítása. Az étkezőnek lehet például egy dolgozószoba része, vagy a nappaliból ki lehet alakítani egy játszószobát is, hogy a családtagok minél több időt töltsenek egymás társaságában. Igazából ezt az irányt az elmúlt évek bezártsága hozta, és még mindig divatos marad.
A lakás elsősorban összehozza az egy háztartásban élőket, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy mindenki zavartalanul végezhesse a tevékenységeit ugyanabban a térben. Divatos lesz az ívelt hátú, puha kanapé, amely megteremti a meghitt beszélgetések hangulatát. Továbbra is hangsúlyos lesz az ázsiai hatás, a csavaros formák, az organikus tex­túrák, a kerámia és az aszimmetrikus lámpák járulnak hozzá ehhez a megjelenéshez.

pexels.com

Sakktábla a tapétán
A jövő évben a sakktáblanyomatok lesznek divatosak, de a csíkos sem merül feledésbe. Az ágyneműktől a kanapépárnákon át a tapétákig minden márka az említett két mintával készíti el az új kollekcióit. A feltűnő minták a szabálytalan szőnyegeken szintén megjelennek. Ezek a kanyargós szélű szőnyegek nemcsak szemet gyönyörködtetők, hanem a dizájnban is új vonalat alkotnak, mivel mindegyik szokatlan formát ölt. A csíkok pedig szó szerint beleolvadnak a szőnyeg sarkába – olyan az összkép, akár egy műalkotás.
Végül az autentikusság az, ami a 2024-es trenden túl is megmarad. Az egyediség és önazonosság a legvonzóbb irány, amikor belső terekről van szó, hiszen otthonunk minden egyes darabja a mi történetünket meséli el. Divatosak maradnak a kézműves és személyre szabott dekorációs elemek, melyek melegséget és egyéniséget hoznak otthonunkba. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!