Hirdetés

Székelykaput állítottak az összetartozás jelképeként Gyergyócsomafalván

Székelykapu-avatóval kezdődött Szent Péter és Pál ünnepe Gyergyócsomafalván, a község búcsús ünnepén, a testvértelepülések képviselőinek részvételével. A helyi mesterember által készített székelykapu hasonmásai a testvértelepüléseken jelzik az összetartozást.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Székelykaput állítottak az összetartozás jelképeként Gyergyócsomafalván
A testvértelepülések után Csomafalván is székelykaput állítottak a közösségi téren Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A gyergyócsomafalvi tájház és szociális központ arculatát mától egy új székelykapu erősíti, emeli ki: a község búcsús ünnepére felállított kaput rövid ünnepség keretében adták át mindennapi használatra. 

Bárhol a világon, ahol székelykapu ékeskedik, összeköti azokat, akik szívükben és lelkükben együvé tartoznak. A kapu határ: elválasztja a családi életteret a közösségitől, mi mégis A kapu, ami összeköt nevet adtuk ennek az eseménynek, mert hasonló kaput állítottunk a korábbi években öt testvértelepülésünkön, s mindannyiszor úgy éreztük, hazaérkeztünk.

Most már van saját kapunk is, a közösségé, ahonnan elindulunk, és ahová mindig visszatérhetünk

– hangsúlyozta ünnepi beszédében Márton László-Szilárd polgármester, hozzátéve, hogy egy újabb értékkel gazdagodott Csomafalva.

Mit jelent a székelykapu az idősebb korosztálynak, a fiataloknak, az anyaországból érkező barátainknak? – tette fel a kérdést Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, arra kérve a jelenlévőket, hogy tanulmányozzák a székelykapuk motívumvilágát, beszélgessenek azokkal a néprajzkutatókkal, akik birtokában vannak ezeknek az információknak, hiszen a székely lélek mélységeit érthetjük meg e motívumok által.

Boncina-Székely Szidónia

Az ünnepség részeként Jánosi Borsos Attila, a község egykori alpolgármestere, a kapu készítője átadta a kulcsot Márton László-Szilárd polgármesternek, majd Bartos Károly, Gyergyócsomafalva plébánosa megáldotta a székelykaput. 
A település ünnepe a búcsús szentmisével folytatódott a plébániatemplomban, a hétfőn kezdődött falunapi ünnepségsorozat egész héten sport-, kulturális és szórakoztató rendezvényekkel várja a településen élőket és az ideérkezőket.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!