Hirdetés

Ki sztrájkol kiért?

Demeter Adél-Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc

Sztrájk, sztrájk, sztrájk. Olvasom a szalagcímet: a tanügyi alkalmazottak után a börtönőrök is utcára vonulnak. Ha visszatekintek a gyermekkoromra, viszonylag idegen jelenség számomra az utcai tüntetés, a kollektív felháborodás jelensége. A tanárok már harmadik hete, hogy kiborították a bilit. Meg is értjük őket, de azért haragszunk is rájuk. Olvasom a fejlemények alatti kommenteket: sokan megkérdőjelezik a pedagógusi elhivatottságot, a tanárok diákokba vetett szakmai elköteleződését. Viszonylag kívülálló vagyok a témában, elég rég érettségiztem már, de nincs gyerekem, unokatestvérem, közvetlen ismerősöm, aki nyíltan beszélne a „gyermek fekvéséről”. 
Néhány hónapja hallottam először szakmai körökben, hogy Romániában kiöregedőben van a tanári gárda. Bár sok a frissen végzett egyetemista, de a rosszul összetákolt versenyvizsgás, helyválasztós rendszer miatt többségük három-négy év után kilép a tanügyből, így többnyire maradnak az idősek, a középkorúak, akik tíz-tizenöt év múlva tucatjával mennek majd nyugdíjba. A tanügyben jelentkező munkaerőhiányt nem lehet majd Srí Lanka-i munkásokkal pótolni. Egy székely embernek igazán meg kellene érteni, hogy a magyar nyelvet és irodalmat csak mi tudjuk átadni, a szakképzett tanárra óriási szükség van. 
Nem vagyok tisztában a tanügyi bérezésekkel, de legjobb tudásom szerint egy tapasztalt tanár fizetése már üti azt a bérminimumot, amit egy felsőoktatást végzett alkalmazottnak is keresnie kell. Egyértelmű hát: a középkorú tanárok nem a saját fizetésükért, boldogulásukért harcolnak. Az, aki megverekedett már a munkáért akár tizenötször is, nem fog meghátrálni az utolsó körökben. Ezek az „idősek” – még ha nem is mindenki – valamiért csak kiálltak és ki is állnak a fizetésemelés és a tanügyi reform mellett. Nem csak magukért, és még csak nem is az iskolában tanuló gyermekekért csupán. Mondhatnám azt, hogy az utánuk jövőkért, az új generációért, miértünk is – szakmától függetlenül. 
Meggyőződésem az, hogy főként a demokratikus jogokért, az egyénért, a szabad véleménynyilvánításért szólalnak fel. Az emberért, aki otthon ül, számlát fizet, gyereket és macskát nevel. Mert mindegy, hogy börtönőr, tanár vagy utcaseprő vagy, jogod van kérni azt, ami neked jár!



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!