Hirdetés

Minden, mint a búcsúban

Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc

Van itt minden, mint a búcsúban. Régi szólás, amely a búcsújárás hagyományairól árulkodik. Még azokból az időkből származik, amikor a vallási és világi ünnepek nem váltak szét. Nem saját kútfőből mondom, nemrég olvastam utána. A világháló különböző ismeretterjesztő portáljain elérhető leírások szerint, azokban az időkben, amikor még nem voltak fesztiválok, a búcsújárásokhoz kapcsolódtak a világi szórakozások is, volt tánc és mulatság, körhinta, céllövölde, mint egy vásárban.
Nyilvánvalóan azért jutott eszembe utánaolvasni a búcsújárásoknak, mert a múlt héten enyhe túlzással minden a csíksomlyói búcsúról szólt. A búcsú természetesen mindenekelőtt vallási ünnep, ugyanakkor ott, ahol ennyi ember összegyűl – ha tetszik, ha nem –, egyben társadalmi esemény is. Miután sem katolikus, sem túlzottan vallásos nem vagyok, ezért az ünnep vallási részét meghagyom azoknak, akik értenek is hozzá. Ellenben a búcsújárás társadalmi hozadéka annyira nyilvánvaló, hogy laikus szemmel sem nehéz felismerni. 
Tagadhatatlan, hogy impozáns látványt nyújt a csíksomlyói nyeregben összegyűlt megszámlálhatatlanul sok ember. Monumentális hatást keltenek a nyereg egészét mutató képek. Noha a búcsú katolikus ünnep, sok protestáns is látogatja a csíksomlyói búcsút. Ennek meg egész egyszerűen az az oka, hogy mágnesként vonzza az embereket a közösségi élmény. Ráadásul a nyereg elég tágas, nyílt tér, így még az enyhe lefolyású agorafóbiától szenvedők is megkockáztathatják, hogy részt vesznek az eseményen. 
Hogy mennyire társadalmi esemény, jól mutatja, hogy nemzetpolitikai jelentősége lett a csíksomlyói búcsúnak. Novák Katalin magyar államfő személyes jelenléte, vagy hogy Potápi Árpád János, a magyar nemzetpolitikai államtitkárság vezetője együtt zarándokolt lóháton a gyergyói hívőkkel, a napnál világosabban ezt mutatja. 
Ez persze okozott némi diplomáciai zaklatottságot a román kormány képviselőiben. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke Facebook-bejegyzésben méltatlankodott. Hogy azt mondja: „határozottan elutasítja” Novák Katalin magyar köztársasági elnök gesztusát, aki „teljesen elfogadhatatlan, revizionista jellegű” kijelentéseket tett Erdélyről. A magyar külügy válaszából meg kiderült: a magyar államfő Facebook-oldalán megjelent egy videó, amelyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök. A román politikusok pavlovi reflexeit már ismerjük, kár is erre több szót pazarolni.
Ezzel csupán arra kívántam rámutatni, hogy a csíksomlyói búcsú messze túlmutat egy vallásos ünnep keretein. A fent említett diplomáciai pengeváltás szemlélteti, hogy mennyire. Persze lehet fanyalogni is amiatt, hogy a búcsújárók némelyikét esetleg álszent szándékok vezetik, hogy a politika keze ide is betette a lábát, de minek? 
Ha volt egy jó hete a székelyföldi vendéglátóiparnak és a megszámlálhatatlanul sok ember jól érezte magát, már megérte!



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!