Hirdetés

Kaláka a Dungó-feredőnél, majd szezonnyitó

Május 20-án természetvédelmi konferenciát szerveznek a homoród­kará­csony­falvi művelődési házban, majd május 30. és június 3. között a Dungó-feredőhöz hívják az érdeklődőket kalákázni, hogy június 4-én ünnepélyesen is megnyithassák a sokak által kedvelt népi feredőt.

Nagyálmos Ildikó
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kaláka a Dungó-feredőnél, majd szezonnyitó
A Dungó-feredő. Közkedvelt hely Fotó: Archív

A szervezők tudatában vannak, hogy Szé­kely­föld minden szeglete tele van hímezve ter­mé­szeti értékekkel. Ebben az évben a Kis-Homo­ród­men­tére, ezen belül Ho­mo­ród­ka­rá­csony­falva környékére szeretnék irányítani a szakma figyelmét annak kapcsán, hogy az ICCA Consortium gondozásában Territories of Life: 2021 Raport (Életteli területek: 2021-es jelentés) címmel megjelent tanulmánykötet egyedüli európai példaként mutatja be a Hargita megyei Ho­mo­ród­ka­rá­csony­falva közbirtokosságának működését, történetét és szemléletét – hívta fel a figyelmet Orbán Csaba helyi közbirtokossági elnök, a Dungó-feredő működtetője.
A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség május 20-án minden érdeklődőt szeretettel hív délelőtt 10 órára a homoródkarácsonyfalvi művelődési házba, az aktuális természetvédelmi kérdésekről szóló műhelymunkájára. Az alábbi kérdésekre keresik a választ: Mi a helye a természetvédelemnek szűkebb és tágabb társadalmunkban, szükség van-e „nagyobb” helyre? Milyen viszonyban vagyunk a természettel? Miben áll és hogyan változott a tudásunk a természettel kapcsolatban, mit tudunk jelenleg? Milyen intézményeink vannak, akik a kérdéskörrel foglalkoznak vagy foglalkozhatnak? Milyen állapotban vannak természeti értékeink? Mihez kezdjünk természeti értékeinkkel? Szükséges-e egy valamennyire egységes természetvédelmi koncepció Székelyföldön, kisebb és nagyobb térléptékeken? Milyen gyakorlati természetvédelmi lépéseket tettek Székelyföldön?
A rendezvényt Oklánd község polgármesteri hivatala és a Homoródkarácsonyfalva közbirtokossága támogatja.
A szervezők ugyanakkor felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy május 30. és június 3. között javítási, takarítási és csinosítási kalákát szerveznek a Dungó-feredőnél. Az érdeklődők a 0745–356646-os telefonszámon jelentkezhetnek. Az idei szezonnyitó június 4-én lesz.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!