Hirdetés

A teherautókról hull le a szemét

Olvasóink szóltak, mi magunk is láttuk, hogy nagyon szemetes a Cekend-tetőn található hulladéklerakó központ felé vezető út környéke. Mint kiderült, a szemétszállító autókról kerül le a sok hulladék. A működtető már szervezett takarítási akciót, a máréfalvi gyerekek is kivették a részüket a környezet megtisztításából, de bőven van még, amit elhordani.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
A teherautókról hull le a szemét
Szedegették, de még maradt. Szemetel a szemetescég Fotó: RDE Hargita /Fb

A Cekend-tetőn, a 13A országút közelében mű­ködik az RDE Hargita Kft. regionális hulladék­ke­zelő központja. Legelő és kedvelt kirándulóhely is a Máréfalva és Homoródfürdő között elterülő fennsík, gazdag és változatos növényzettel, szép kilátással a Hargita vonulatára. Az országúttól egy bekötőút vezet el a telepig, ennek mentén, az árkokban, még a bokrokon is rengeteg szemetet láthat az arra járó. A hulladék mennyisége és természete arra enged következtetni, hogy nem kirándulók vagy gazdák által eldobott szemétről van szó.  
Megkerestük a hulladékgazdálkodási vállalatot, és elismerték, hogy valóban a szemétszállító autókról potyog le a hulladék. Katona Csilla szóvivő elmondta, hogy bár a szabályozás szerint lefedett járművekkel kellene szállítani a hulladékot, ez sajnos nem mindig valósul meg. A telepre nemcsak Székelyudvarhelyről és környékéről, hanem Gyergyószentmiklósról, Szentegyháza környékéről és Székelykeresztúrról is ide hordják a kommunális hulladékot. A cégnél tudnak a problémáról és igyekeznek is tenni ellene, legutóbb április végén, a Föld napja alkalmából szerveztek egy nagyobb takarítási akciót, amikor közel 30 személy szedte több órán át a szemetet, de nem sikerült lefedni a teljes terepet, maradt még takarítatlan rész – közölte a kommunikációs felelős. A szemétszedési akciónak lesz folytatása, ígérte Katona Csilla, de pontos időpontot még nem tudott mondani. 

Asztalos Ágnes
Van, amit összeszedni. Szemetel a szemetescég.


Megkérdeztük Máréfalva polgármesterét is, ugyanis az érintett terület jelentős része a község ügykezelésében van. Kovács Imre tájékoztatott, hogy az országúttól kiindulva közel öt kilométernyi út tartozik hozzájuk, és ennek a szakasznak a tisztaságát nagyon is a szívén viseli a községvezetés. Legutóbb ők is a Föld napja körül szerveztek takarítást, amelyen legalább kétszáz gyermek vett részt, és két nagy autó kellett a hulladék elszállításához. A szemétszedési akciókat rendszerint kesztyűvel, zsákokkal támogatja az RDE – tudtuk meg a polgármesteről. – Mi figyelünk a területünkre, fontos a környezet védelme, és igazából nem szeretnénk gyermekekkel szedetni össze azt a szemetet, amiből más profitot termel. De a hulladéklerakó itt van, és akadnak ebből problémáink, de mindig közbelépünk, amikor szükséges – fogalmazott Kovács Imre. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!