Hirdetés

Tulipánba öltözött falvak

Különleges látvány tárul a Fenyéden és Kü­kü­llő­ke­mény­fal­ván átutazók szeme elé, a kapualjakban tulipánok sokasága gyönyörködtet. Utánajártunk, hogy mi a „felvirágoztatás” története, kiknek az érdeme a jelenség, és mi lesz, ha már elhervadtak a színpompás virágkelyhek.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tulipánba öltözött falvak
Tulipánágyások a főutca mentén. Virágos környezet Fotó: Hodgyai István

Idén lesz három éve, hogy a fenyédi önkormányzat tulipánok sokaságával ültette be a községközpontot és a hozzá tartozó településeket, ami mondhatni egyedülálló Udvarhelyszéken. 

Tulipánhagymát mindenhova

– Amikor kitaláltam, hogyan tegyük szebbé településeinket, azt szerettem volna, hogy mindenhová ül­tessünk tulipánhagymát, ahová csak lehet – nyilatkozta lapunk megkeresésére Bokor Botond, a község polgár­mestere.
Mint mondta, az első évben harminc-, második évben pedig negyvenezer tulipánhagymát sikerült elültetniük, de nem szerették volna a lakókra bízni, hogy mindenki egy meghatározott számú hagymát elültessen, és azokat gondozza, így a munkával egy erre szakosodott céget bíztak meg. 
– Tiszteletben tartottuk azoknak a lakóknak a kérését, akik nem szerették volna, hogy a kapujuk elé virágokat ültessünk, mert sem idejük, sem kedvük nem lesz azokat gondozni – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, hogy ennek ellenére nagyon sok lakos együttműködött a község virágba borításán a polgármesteri hivatallal. – Ezután is csak oda fogunk ültetni virágokat, ahol szívesen fogadják. Szerencsére, már van egy néhány lakos, aki csatlakozott és segít, és akik ezután jelzik vagy kérik, hogy közterületre ültessünk virágokat, oda nagyon szívesen viszünk – emelte ki.

Hodgyai István
Udvarhelyszéken egyedülálló a tulipános falvak látványa

A lakosok érdeme is

A polgármester szerint fontos, hogy a lakosok is gondozzák a virágokat – kigyomlálják a gazt, nyáron meglocsolják a virágokat – mivel az önkormányzat nem tudja állandó jelleggel karbantartani az ágyásokat. 
– Az, hogy a lakók mennyire tartják ezt fontosnak szemmel látható, hiszen ha nem gondoznák, nem lenne ilyen gyönyörködtető a látvány – hangsúlyozta a Bokor Botond, kiemelve, hogy a jelenség nemcsak az önkormányzat, hanem a lakók érdeme is.
A helyszínen néhány helyi lakost kérdeztünk a tulipántömeg látványáról. A megkérdezettek számára kedves és szép gesztus volt a hivatal részéről, hogy elkezdte a tulipánok telepítését. Elmondásuk szerint szívesen gondoskodnak a kapualjaik elé ültetett virágokról. Azt is megtudtuk, hogy miután a tulipánok elnyílnak, a hivatal hőségtűrő virágokat telepít az ágyásokba, mint tette azt a korábbi években is. 
A polgármester megje­gyezte: ahogy az út másik fe­lén is el tudják kezdeni a járdaépítést – erre a műszaki tervek nagy része már megvan, csak a felelős vízszolgáltatónak kell korszerűsítenie a csatornahálózatot – ott is elkezdik virágokkal beültetni a közterületet. Arról, hogy mikor ültetik be nyári-őszi virágokkal a kialakított ágyásokat a polgármester közölte: a beültetés előtt néhány héttel kérik a szakcégek árajánlatát és a legjobb ajánlatot kínáló vállalattal kötnek szerződést.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!