Hirdetés

Félúton a megoldás

Nekifogott a fel­ső­bol­dog­fal­vi önkormányzat, hogy a Bikafalvát Székelyudvarhellyel összekötő mezei út rájuk eső részét járhatóvá tegye, ezzel könnyítve a város község felőli kijáratánál végzett nagyberuházás miatt akadozó forgalmat. A Székelyudvarhelyre eső részen viszont nem történik semmi.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Félúton a megoldás
Alternatív útvonal lehetne a mezei út Fotó: Hodgyai István

Még korábban merült fel közlekedési alternatívaként a Bikafalvát Székelyudvarhellyel összekötő mezei út feltöltése és kiszélesítése, aminek használata részint orvosolhatná a II. Rákóczi Ferenc utcában végzett munkálatok miatti akadozó forgalmat. Mint korábban kiderült, az említett mezei út – ami a terelőúti vasúti átkelőtől a Csicser alatt vezet Bikafalvára – nem lenne jó megoldás a forgalomelterelésre, hiszen nehezen, esős időben pedig csak terepjáróval lehet rajta közlekedni. Ugyanakkor, mivel az út egy szakasza közel van a vasúthoz, nincs elegendő hely ahhoz, hogy kiszélesítése megoldható legyen. Ezek a tényezők viszont úgy fest, hogy csak a város fennhatósága alá tartozó útszakaszra érvényesek, mivel a felsőboldogfalvi önkormányzat, a mindennapos forgalmi torlódások miatt elkezdte az út rájuk eső részének kiszélesítését és balasztolását.
Zsombori Levente felső­boldogfalvi polgármester elmondása szerint még tavaly ősszel beszélt arról a székelyudvarhelyi városvezetőkkel, hogy alternatív útvonalként jó ötlet lenne a Bikafalvát Székelyudvarhellyel összekötő mezei út felújítása, hogy a személyautók és kisteherautók kikerülhessék a városkijáratnál zajló nagyberuházás munkálatait. A község önkormányzata erre a célra, útkarbantartási munkálatok néven különített el egy jelentősebb összeget, amiből az községhez tartozó út 1800 méteres szakaszát kiszélesítik és feltöltik. 
– Jelenleg a tereprendezés zajlik, már kivágták az út felületére beérő vagy akadályt képező bokrokat az út kiszélesítésével együtt pedig az esővíz-elvezető árkokat is kitakarítják – közölte. 
– A munkálatok összköltsége 250 ezer lejbe kerül a község önkormányzatának, ami nem kis összeg, ha azt vesszük, hány falvat kell még önmagán kívül támogasson és fejlesszen – mutatott rá Zsombori Levente.
A folyamatban lévő munkálatokról, az út karbantartásával megbízott General Tours céget is megkerestük, aminek ügyvezető igazgatója épp a Felsőboldogfalva – Székelyudvarhely között kialakult dugóban várakozott hívásunkkor.
– Mindenképp megoldást kell találni a kialakult helyzetre, a szóban lévő útszakasz, erre ideális alternatíva lehet – nyilatkozta lapunknak Lajos István, a megbízott cég ügyvezető igazgatója. Elmondása szerint többen választják a városból Farcádon át Bikafalvára vezető megyei utat (137C) a mindennapos forgalmi torlódások miatt, és szerinte ez nem is lenne gond, ha a nyerges teherautók is nem választanák azt az útvonalat.  – Mikor kicsit megázik az aszfalt, és egy nyerges teherautó kimegy a szélére, az útpadka már le is szakadt – példálózott, hozzátéve, hogy a 137C megyei út hodgyai szakaszán már észlelt ilyen károsodást. Lajos István szerint az út rendbetétele nemcsak a jelenlegi helyzetre jelentene megoldást, hiszen a 137-es megyei út (Székelyudvarhely – Székelykeresztúr) korszerűsítése, és a Bikafalva bejáratánál tervezett kanalizálási munkálatok során is lehetne használni.
Az említett mezei út karbantartásának helyzetéről a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalt is megkerestük, kérdéseinkre Zörgő Noémi szóvivő azt válaszolta, hogy: „nem tudják, milyen munkálatokról van szó”, „a városhoz tartozó részen nem zajlanak munkálatok.”
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!