Hirdetés

Mondd, te mit választanál

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 2 perc

Március utolsó hétfőjén egy nemzetközi hírügynökség adott hírt arról, hogy az Európai Unió 27 országa csatlakozik ahhoz a húsz államhoz, amelyek 2035. január elsejétől betiltják a belső égésű erőforrással rendelkező új gépjárművek eladását. Lendületben van a „dodzsem” eladás, de érdemes még dízel vagy benzines autót vásárolni? Ma még igen. S holnap?
A világon egyre több gyártó mutatja be elektromos járművét, a laikusok azt hihetnék, a villanyautók szorítják ki a piacról a gázolajjal és benzinnel működő gépkocsikat. Egy biztos, emelkedik az elektromos autók eladási mutatója, de arra egyelőre még nincs válasz, mi lesz azokkal a gépjárművekkel hat-nyolc év múlva, amelyeknek az akkumulátora „meghal”. Mert, ugye, azt tudjuk, hogy a villanyautók árának 70 százalékát az akkumulátorok teszik ki? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a 11 ezer eurót „kóstáló”, Kínában gyártott, Tavasz nevet viselő román gépjármű tulajdonosa költ-e majd hat-nyolc év múlva hétezer eurót azért, hogy az akkumulátorcsomagot kicserélje. Pláne úgy, hogy még új akkumulátorokkal sem mer elindulni Tavaszával a Székelyföldről a román tengerpartra anélkül, hogy ne foglalna szállást Foksány környékén, míg szomszédja a dízel vagy benzines gépjárművével hat óra alatt elautókázik kényelmesen a Fekete-tengerig nyaralni.
Olcsóbb az üzemeltetés – ez a villanyautó-tulajdonosok egyik vesszőparipája, ám arról mélyen hallgatnak, hogy az udvaron azért parkol egy családi, benzinnel vagy gázolajjal működő jármű is, mert hosszabb útra a „dodzsemmel” nem mernek elindulni. Tehát a villanyautó mellett van egy „normális” gépkocsi is a háznál, még akkor is, ha csak keveset használjuk.
A világon – hivatalosan – 195 ország van, az Egyesült Nemzetek Szervezete 193 tagot számlál. Európa országainak száma 44, ebből harminc jelentette be, hogy 2035-től nem adnak el új, belső égésű erőforrással rendelkező gépjárműveket. A bejelentés szerint negyvenhét ország tette tiltólistára 2035-től a dízel és benzinmotoros autókat, azaz a világ államainak 24,1 százaléka. Tehát még mindig van remény arra, hogy nyolc év múlva a világ valamelyik sarkában a kőolaj melléktermékével hajtott gépjárművet vásároljunk. A kérdés az, hogy megengedik-e majd ezeket forgalomba írni 2035. január elseje után?



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!