Hirdetés

Egy lej, tíz lej, száz lej

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc

Az infláció már így is az egekben, és ha ez nem lenne elég, egyre több nemzetközi újság platformjain olvashatók a hírek, miszerint a bankok egymás utáni bukása dominószerűen rántja pénzügyi katasztrófába a világot. Pénzügyi elemzők, brókerek és vezető beosztású elöljárók mind kongatják a vészharangokat. 
Nem lesz, azaz már eleve nem egyszerű az átlagkeresetből élő lakosság helyzete, ami a jelek szerint még tovább romlik. Ha a koronavírus is világméreteket öltött szinte hetek, hónapok leforgása alatt, akkor sajnos az újabb pénzügyi válságról sem feltételezhetünk mást. 
Már egy 2008-hoz hasonló világválság is kellemetlen lenne, ami jegyezzük meg, többé-kevésbé még a nyugati civilizációt érintve békeidőben volt. Most egészen más a helyzet, a tétet az ukrán-orosz háború is emeli. 
De nézzük hétköznapjainkat a számok bűvkörében. Manapság egy lejre nem sok mindent vásárolunk, maximum gyufát, vagy három A4-es lapot, és most hirtelen más nem is jut eszembe, de egy lejből élelemre nem futja.
Tíz lejre már több mindent adnak, de egy napi menühöz még mindig csak álom, ha ennyi van a zsebünkben, főleg hogyha házhoz is szeretnénk rendelni ebédünket. 
Hogyha buszozni szeretnénk, a távolsági buszok jegyára hat lejtől, mondjuk a megye határáig, akár tizennégy lejbe is kerülhet. A vonatjegyárak a távolságtól függően, de ezúttal is legfentebb a megyehatárig utazva négy lej ötven bani és húsz lej között vannak beárazva. 
Az autó fenntartása, az időszakos és állandó költségek, mint a benzin, a gázolaj, ami autóink működtetéséhez kell, nem éri ugyan el a közel tíz lejes értéket, de még a járványt megelőző időszak – nagyjából öt lej és valahány bani – árhoz sem tért vissza. Víz, csatorna, gáz, mobilszolgáltatás, TV-szolgáltatás, elektromos áram stb., azaz a minden hónapban érkező számlák befizetése esetén már jóval nagyobb tételekről beszélhetünk, a százlejesek többszöröséről. Folytathatnám a sort, de már így is túlságosan elszomorító a helyzet. Ráadásul a kötelező biztosítások piacán ismét probléma van az egyik biztosítóval. Megyénk elektromos energiát biztosító cége a bolondját járatja a fogyasztókkal. Olyan számlákat bocsát ki, késve, ráadásul horribilis összegeket feltüntetve, hogy az állampolgár attól szinte az ájulás környékére kerülhet. 
Hogyha barátainkkal vagy ismerősünkkel beülünk egy-egy kávéra, helyszíntől függően 7-12 lejt pengethetünk érte. Mert a kávézók kávéjába a helyet, a kiszolgálást és a mosdóhasználatot is belekalkulálják. 
Nos, világbankok összeomlása és további pénzügyi helyzet romlását jósló üzletemberek ide vagy oda, a jelek szerint a szíjat szorosabbra kell húzni. 
Az átlag- vagy még kevesebb fizetésből élő személyek helyzete még kilátástalanabbá válhat, mert naivak azért ne legyünk, első körben mindig a piramis alsóbb rétegeiben élők sínylik



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!