Hirdetés

A tudás trófeát hoz

Idén tizennegyedik alkalommal szervezték meg Románia legfontosabb pék-, cukrász- és ven­dég­látó­ipari szakmai kiállí­tá­sát, a Gastro­Pant. A ren­dezvényen közel száz ver­senyző mérte össze szakmai tudását.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
A tudás trófeát hoz
GastroPan. Találkozási pont beszállítók és ügyfelek között Fotó: GastroPan

A GastroPan Románia legfontosabb pék-, cukrász- és vendég­látóipa­ri szakmai kiállítása, melyet idén tizennegyedik alkalommal szerveztek meg Brassóban, a Lux Divina kiállítóközpontban, március 17–19. között. A díjazottak között a Harmopan és a Bocskor pékség, illetve a Sapientia – EMTE diákjai is ott voltak.
A GastroPan kiállítás a kereslet és kínálat találkozási pontja a beszállítók és az ügyfelek részére, egy olyan környezetben, amely lehetőséget nyújt a termékek, technológiák és szolgáltatások részletes bemutatására az érdeklődő szakemberek számára. A kiállítás szervezői a Boro-Info Group, a Brutarul – Cofetarul és Gastromedia szaklapok szerkesztői. A szervezők fő stratégiai célkitűzése a profizmus színvonalának növelése a pék-, cukrász-, fagylalt- és vendéglátóipari szegmensekben. Ennek érdekében gyakorlati módszereket, nemzetközi trendeket, hatékony praktikákat is bemutattak belföldi és nemzetközi piacvezető vállalatokat bevonva.
A szakmai rendezvény névlegesen meghívott látogatói között több tízezer szakember, menedzser, vállalkozó ipari és kézműves pékségek, cukrászdák, csokoládé-, tészta-, sütemény- vagy kekszgyárak, éttermek, szállodák, bárok és kávézók képviselői sorakoznak.

Színes programkínálat

A GastroPan rendezvény három részre osztható: technológia, a standoknál a látogatók megtalálhatták a legújabb szakmai megoldásokat és technológiákat, bemutatókon is részt lehet venni, ugyanis számos workshop, sütési, főzési, valamint termékbemutató és kóstoltatási lehetőség is helyet kap a rendezvényen, és versenyre lehet nevezni, három kategóriában: péksütemények, cukrászat és gasztronómia. A versenyek célja az „Év terméke” díjazottak piacon való megjelentetése.
Mint Jakab Boróka, a Gas­tro­Pan Expo szervezője elmondta: az esemény résztvevői a szakma elit kiállítói, akik globális trendeket mutattak be, hazai és nemzetközi ismertségű gyártók és beszállítók. Románia mellett Törökország, Lengyelország, Szerbia, Olaszország, Moldova Köztársaság, Görögország, Csehország, Franciaország, Spanyolország, Bulgária és Magyarország iparának fontos szereplői is felsorakoznak a standok között. Újdonság, hogy az alapanyagok és hozzávalók mellett az egész technológiai folyamatot átfogó felszerelések és gépek, technikai újítások és szoftverrendszerek, pékipari, cukrászati vagy vendéglátóipari tevékenységben használatos mesterséges intelligenciát és más innovatív megoldásokat is bemutattak.
Jakab Boróka szervező úgy tájékoztatott, hogy az idei évben közel száz bel- és külföldi beszállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait a kiállítás standjain, több mint tizennyolcezer látogatót fogadtak, akik az érintett iparágak képviselői, szakemberei köréből kerültek ki, három kiállítóteremben, összesen
6200 m2 + 1000 m2 kültéri kiállítófelületen zajlott a rendezvény, és kilencvennégy versenyző mérte össze szakmai tudását, hogy elnyerjék a Gastro­Pan versenyek trófeáit.

GastroPan
A rendezvényen közel száz versenyző mérte össze szakmai tudását

Új kategória a láthatáron

A versenyre termékeiket pékek, cukrászok, szakácsok regisztrálták az ország minden tájáról és az idei évben először volt a GastroPan Expónak olyan rovata, melybe az élelmiszeri profillal rendelkező egységek tanulói nevezhettek. A benevezett termékeket romániai és külföldi szakemberekből álló független zsűri díjazta. A legízletesebb tortákat, a legszebb cukormasszából készült művészi alkotást, a legjobb kézműves kenyeret és péksüteményt és a legjobb gasztronómiai készítményeket vették górcső alá.
Nevezni a cukrászati, a pék­ség–péksütemények és a gasz­tronómiai szekcióban lehetett. A cukrászati szekció két szegmense az „Év Tortája” és a „művészi alkotás cukorpasztából” volt, a pékség–péksütemények részben a 2023-as év legjobb kézműves kenyerét és funkcionális péksüteményeket díjaztak, valamint ide illesztették be a legújabb, diákoknak szóló kiírást is, melynek témája a „love food, hate waste” volt, vagyis az élelmiszeripari melléktermékek újra felhasználása pékárukban és cukrászati termékekben. A verseny gasztronómia szekciójának témája „Az egészség a tányéron kezdődik!” volt. A három fő kategórián belül is több rész volt, mindent összesítve hat különböző versenyen mérhették össze tudásukat a résztvevők.

Helyi sikerek

Idén első alkalommal versenyezhettek diákok, egyetemisták, így Szilágyi József, a Sapientia – EMTE Élelmi­szertudományi Tanszék egyetemi adjunktusa három csapattal nevezett be a Gastro­Pan versenyre. A Sapientia – EMTE Csíkszereda harmadéves élelmiszeripari hallgatói mérették meg magukat, és szép eredményeket értek el. Savós, korpás, burgonyás házikenyérrel kiválósági oklevelet, a búzacsirával és dióval töltött kürtőskaláccsal és a „kókos” lepénnyel dicsérő oklevelet hozhattak haza, mindet a diákoknak és tanulóknak kategóriából.
– Első alkalommal vettünk részt az eseményen, nagyon jó hangulatban telt, meg vagyok elégedve a diákjaim teljesítményével. Kezdetnek ígéretes, jövőben még többet várunk – összegezte tapasztalatait Szilágyi József.
Bár az idei „Év kézműves kenyere” díjat a Harmopan pékség nyerte a telemagos kenyérrel, emellett pedig a péksütemény kategória első helyét is ők foglalták el, a Bocskor pékség is több kupát tudhat magáénak. Bocskor István, a Bocskor pékség adminisztrátora elmondta: második díjjal jutalmazták a négymagos kenyerüket és a tönkölyös-magos, csipkebogyó lekváros kiflit. A szakmai zsűri innovációs díjjal jutalmazta a Bocskor pékség férfi egészség kenyerét, amely egy tökmagot, vadkovászt, tönkölyt tartalmaz, és szintén innovációs díjat kapott a chiamagos, gyümölcsös kosárkájuk is. A diákoknak és tanulóknak kategóriában dicséretben részesültek.
– Tizenkét éve minden évben részt veszünk a GastroPan nemzetközi kiállításon és versenyen, ez lehetőséget teremt arra, hogy megmutassuk kreativitásunkat. Az idei évben is minden termékünket elismerték, díjazták valamilyen szinten, évek óta mindig elhozzuk az innovációs díjakat, aminek nagyon örülünk, mert ez azt mutatja, hogy olyan termékeket tudunk letenni az asztalra, amit talán másnak nem jut eszébe – adott hangot elégedettségének Bocskor István.
A Bocskor pékség adminisztrátora kiemelte: a versenyeztetett termékeink mind megvásárolhatók boltjainkban, nem kimondottan a versenyre készítették, a recepteket mind a cég alkalmazottai állították össze. Bocskor István tapasztalataikat úgy foglalta össze: azért vesznek részt minden évben a megmérettetésen, mert a legjobbak szeretnének lenni és folyamatosan a legjobbak között maradni, emellett szükségük van a visszajelzésre, elismerésre és a GastroPan Expón való részvétel egy olyan lehetőség, ahol összemérhetik tudásukat az ország legjobbjaival.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!