Hirdetés

A jövő most kezdődik

Az országban a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola az első, amely részese egy Erasmus+ Stratégiai együttműködések az oktatás, továbbképzés és ifjúság területén programnak. A projekt keretében létrejött egy új tanítási platform, már elérhető a tanítók számára.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
A jövő most kezdődik
A program részleteit Nemes Réka, az iskola projektfelelőse mutatta be. Fotó: László F. Csaba

A csíkszeredai Székely Károly Szakközépis­kola az ország első tan­­in­tézménye, mely csatlako­zott az Erasmus+ Stratégiai együtt­működések az oktatás, továbbképzés és ifjúság területén programba. A nemzetközi projekt címe Covid-19 Digital Res­ponse (d-Response), a projektkoordinátor a bolgár School of Business Competences Ltd., további projektpartnerei pedig egy spanyol, egy osztrák, egy német és egy ciprusi továbbképzőközpont. 
– A részt vevő központok informális tanítással, tanfolyamok, képzések szervezésével foglalkoznak, az egyetlen régimódi, iskolai berendezésű intézmény a Székely Károly Szakközépiskola. Ezekkel az intézményekkel közösen fejlesztettük a platformot, a tananyagot és a módszertant. Mindenki hozzátette a maga tapasztalatát, tudását, így ezt egyfajta tapasztalatcserének is nevezhetjük, melynek kézzelfogható eredménye van – ismertette a projektfelelős.
A program részleteit Nemes Réka, az iskola projektfelelőse mutatta be tegnap délelőtt. Mint elmondta, a világjárvány kitörésekor a legtöbb szervezet, köztük az oktatási intézmények, nem álltak készen arra, hogy áttérjenek olyan online oktatási programokra, amely mögött szisztematikus megközelítés és tevékenység áll. A d-Response projekt a szakoktatásban tevékeny szervezetek szükségleteire jött válaszként, pontosabban az előkészítő folyamatokat célozza meg. Ezek segítenek hatékonyan áttérni online vagy blended (vegyes) oktatásra szükség esetén. 
A projekt célja, hogy olyan eszközöket nyújtson az oktatásban tevékeny szervezeteknek és egyéni oktatóknak, amelyek biztosíthatják az oktatási folyamat és az oktatási vállalkozások folyamatosságát. Ebbe a programba csatlakozott a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola is. Nemes Réka úgy tájékoztatott: létrejött egy olyan Moodle alapú platform, ahol a tanárok nyugodtan gyakorolhatják azt, hogyan állítanak össze egy olyan tananyagot, ami alkalmas arra, hogy online tanításban is felhasználható legyen. A projektfelelős elmondta: a Moodle egy nyílt forráskódú, szabad licenc alatt terjesztett eLearning, oktatásmenedzsment rendszer, mely elsősorban felsőoktatási intézmények számára készült. A Moodle a képzési tartalmakat kurzusokba szerkesztve teszi elérhetővé a hallgatók számára. A kurzusok csoportosíthatók, így az összetartozó képzési tartalmak akár külön, de azonos kurzuskategórián belül is elérhetők. A képzési tartalmak a felhasználói felületen blokkok segítségével testre szabhatók, ezek alkalmazása könnyebb navigálást tesz lehetővé.

Székely Károly Szakközépiskola
Napelemes töltőállomásokat szerelnek


A platform bemutatása után a projekt eddig elért eredményeiről is beszámoltak. Létrejött egy online, blended és távoktatási digitális platform, amely szabadforrású megoldásokon alapul és szabadon használható webszolgáltatásokon alapul és egy online, blended  és távoktatási metodológia is. Emellett az oktatók számára a jövőben továbbképzéseket tartanak ezen háromféle oktatási tananyag tervezésére, kialakítására, és egy tanári kézikönyvet is összeállítottak, mely az online tanulási platformok és a digitális tanulási eszközök használatában nyújt segítséget.
– Mi már gyakoroltuk a vegyes tanítást, és hatalmas erőfeszítés volt előkészíteni a tananyagot, úgyhogy azt már felhasználtuk a platformhoz. Ezek az újdonságok nagyon érdekessé teszik az órákat, a gyermekek nagyon élvezik. Például a nyelvórákon nem egy listát adunk a szavakról, hanem „akasztófajátékkal” gyakorolunk, úgy tanulnak, hogy közben szinte észre sem veszik. Emiatt az újítások hatékonyságával elégedettek vagyunk, de még ki kell tapasztaljuk, hogy milyen tantárgyhoz melyik társasággal melyik módszer működik igazán – részletezte Nemes Réka.
Időközben egy másik érdekes programban is részt vesznek a Székely Károly Szakközépiskola tanulói, ami stratégiai partnerség a Debrecenben működő Beregszászi Pál Technikummal. Ennek lényege, hogy figyelmet fordítsanak újabb fenntartható energiákra, ezért jelenleg tizenkét csíkszeredai diák és két tanár tartózkodik Debrecenben, ahol napelemes eszköztöltő állomásokat állítanak össze, fenntartható energiák, megújuló energiaforrások felhasználásával, melyekről telefont, tabletet lehet tölteni. Májusban a debreceni diákok látogatnak Csíkszeredába, hogy a Székely Károly Szakközépiskola udvarára is telepítsenek közösen egy napelemes eszköztöltő állomást.
– Ennek a programnak a célja, hogy ezeket a megújuló energiaforrásokat megismerjük, majd szélesebb körben használjuk és népszerűsítsük. A diákjaink közben az energiákról és a műszerekről is tanulhatnak, a megszerzett tudás pedig kiegészíti az iskolai tananyagban tanultakat – foglalta össze a projektek felelőse.
A tegnap délelőtti ismertetőn Nemes Réka projektfelelős úgy értékelte az épp zajló két projektet, hogy az ezek által megszerzett tudás és tapasztalat hasznos lesz mind a diákok, mind a tanárok számára. Az Erasmus+ Stratégiai együttműködések az oktatás, továbbképzés és ifjúság területén programmal kapcsolatban a felelős kiemelte: nagyon örülnének, ha mások is megismernék és használnák, ugyanis rendkívül hasznos lehet. A Moodle platform öt évig biztosan elérhető lesz, utána az érdeklődés mértékétől függően hosszabbítják meg. A programról további részleteket és információkat a covid19digitalresponse.eu oldalon lehet találni, ugyanitt bárki ingyenesen regisztrálhat és szabadon használhatja az anyagokat.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!