Hirdetés

Itt a tavasz, tra-la-la…

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc

Itt a tavasz tra-la-la, virágzik az orgona! – jut eszembe gyakran ez a gyerekdalocska, amikor az ébredező természetre nézek. Valóban, itt a tavasz, beköszönt lassan, ha még épp nem is nyílnak az orgonák. Erre legalább még egy hónapot várni kell. De nemcsak az apró kis virágok megjelenése, a gólyák visszatérése és az egyre hangosabb reggeli madárcsicsergés jelzi a tavasz közelségét, hanem az egyre szaporodó Ro-Alert üzenetek is azt jelzik, hogy kezd tavaszodni. Ébrednek – ha egyáltalán aludtak – téli álmukból a medvék, és igencsak éhes hassal jelennek meg egyre gyakrabban a tanyák, lakott területek közelében.
Nem is kellett sokat várni az első emberrel való incidensre, amelyből mindig a nagyvad kerül ki győztesen. A januári első eset után márciusban jött a következő, és a megtámadottak csak a Fennvalónak köszönhetik, hogy törésekkel, harapásokkal, de élve megúszták a találkozást. Elég korán elkezdődött idén, és ki tudja, hogy folytatódik tovább a történet. Egy biztos, medve van bőven, és bárhol, bármikor összetalálkozhatunk velük. A károk szaporodásával ismét előtérbe kerül majd a medvekérdés, és kezdődik elölről a hercehurca. Egymásnak esnek a medve- és emberpártiak, a sima zöldek és a méregzöld szervezetek, a városi és vidéki emberek, és folytatódik a cirkusz, miközben megoldás semmi… 
Kíváncsi vagyok, mikor jön el az az idő, amikor végre a józan észre hallgatnak majd a döntéshozók, és valóban az emberek élete, javai megóvása lesz a legfontosabb, és belátják, hogy a kialakult problémát csak szakemberek bevonásával lehet orvosolni. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium honlapján az elmúlt év végén közzétett adatokból kitűnik, hogy a legtöbb nagyvad okozta kár, illetve incidens itt, Székelyföldön történt, ezen belül is Hargita megye vezeti a listát. Innen érkezett a legtöbb kárigénylés és a legtöbb kilövési engedélyt is innen kérték. Másik kérdés, hogy az igénylésekből hányat hagytak végül jóvá, és az is, hogy a kibocsátott engedélyekből hány kártevő nagyvad került puskavégre. 
Kíváncsi vagyok, idén vajon születik-e elfogadható megoldás, hogy a kecske, vagyis a medve is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon, vagy továbbra is Hargita megye vezeti majd a statisztikákat. Ki tudja? Egy azonban biztos: a medve bőrére előre inni sosem szabad!



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!