Hirdetés

Ugyanolyan, mint te!

Március 21-én van a Down- szindróma világnapja. Ebből az alkalomból figyelemfelkeltő, érzékenyítő kampányt szerveznek Székelyudvarhelyen. Az eseménybe bevonnák az iskolákat, vállalkozókat, és a város különböző részein kihelyezett bannerekkel is az elfogadást hirdetik majd.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ugyanolyan, mint te!
Ismertető szórólap tavaly, idén figyelemfelkeltő akciók Fotó: Hadnagy Ágnes

Ugyanolyan, mint te! névvel hirdet figyelemfelkeltő kampányt az udvarhelyszéki anyákat és családjaikat segítő Anyák Egyesülete a Down-szindróma világnapján. Fekete Éva, az Anyák Egyesületének elnöke elmondta, az érintett családok részéről érkezett a felkérés feléjük, hogy szükség lenne egy ilyen érzékenyítő kampányra.
– Sajnos a társadalomnak fenntartásai vannak mindazokkal szemben, akik valamilyen szempontból mások, pedig mi is mind különbözőek vagyunk, mégis egyformák, és ez így szép. Ennek a napnak a legfőbb célja tehát, hogy növeljük a megértést és felhívjuk a figyelmet a Down-szindrómával élők szépségeire, problémáira és a bennük rejlő lehetőségekre, hogy méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet - fogalmazott az egyesület vezetője. Hozzátette, tavaly egy hiánypótló, információs szórólapot készíttetett az egyesület, amellyel a Down-szindrómával élő gyermekek családjait kívánták segíteni, hogy a szülők első pillanatoktól kezdve tudják, hogy kihez fordulhatnak, milyen lehetőségeik vannak gyermekeik fejlesztésére.
Az idei figyelemfelkeltő akció pedig ennek lesz egyfajta folytatása, most nem a családoknak, hanem a családokról szól az érzékenyítő kampány. Tizenkét család kapcsolódott a programhoz, róluk fotósorozat készül ,,Egy pillanat az életünkből” címmel, és kisfilmet is készítenek róluk. Továbbá podcastban beszélnek a családtagok a mindennapjaikról, a mindennapi csodákról, megéléseikről, nehézségeikről. Az egyesület Facebook-oldalán egy online kihívást is meghirdetnek.
– A város iskoláit is bevonnánk a programba, a gyermekeknek a kisfilm levetítése mellett korosztályonként meséket, érzékenyítő információs anyagokat küldenek és játékra hívják őket. Lényeg az érzékenyítés a téma iránt, hogy ne sajnálatot váltson ki belőlük egy Down-szindrómás gyermek látványa, hanem ugyanúgy tekintsenek rájuk, mint bármelyik más társukra – részletezte az Anyák Egyesületének vezetője. A figyelemfelkeltő akcióhoz több székelyudvarhelyi vállalkozás is csatlakozott már, de továbbiak jelentkezését is várják, akik március 21-én 2+1 akciókkal, vagy minden 21. vendégük megajándékozásával készülnek, ezzel utalva a 21. kromoszómapár rendellenes osztódására, amely következtében alakul ki a Down-szindróma. 
Az Ugyanolyan, mint te! projekt sikeréhez bárki hozzájárulhat, az SZKA - Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány adománygyűjtő oldalán, az utalvany.szka.org-on keresztül is. A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot, amelyet kromoszóma-rendellenesség okoz. Az érintettség pedig minden gyermeknél változó. A Down-szindrómás gyermekek fejlődése lassúbb, sok türelmet, speciális foglalkozást igényelnek, fejlesztéssel azonban képesek lehetnek olyan teljesítményre, mint bármelyik más gyermek. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!