Hirdetés

Bölöni munkával ünnepelt

Hónapok óta forog a Kollarik Tamás ötlete alapján készülő életrajzi sport-dokumentumfilm a szombaton hetven évet töltött erdélyi magyar labdarúgóról, jelenlegi edzőről, Bölöni Lászlóról. A tréner munkával ünnepelt, ma este ugyanis a feljutás szempontjából roppant fontos meccset játszik csapata.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 3 perc
Bölöni munkával ünnepelt
Film készül a legendáról Fotó: NSO

A Nemzeti Filmintézet és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatá­sával készülő dokumentumfilmet Magyarországon és Romániában is vetítik majd a mozikban, de további országokkal is folynak tárgyalások a forgalmazásról – adta hírül az MTI. Bölöni a román és az egyetemes magyar sport egyik legsikeresebb, legnépszerűbb alakja, Puskás Ferenc mellett az egyetlen magyar játékos, aki megnyerte a legrangosabb klubtrófeát, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját – a mai Bajnokok Ligája elődjét –, és egyben az első 100-szoros román válogatott labdarúgó. Edzőként Franciaországban, Romániában, Belgiumban, a Közel-Keleten és Portugáliában is nagy sikereket ért el. Utóbbi állomáshelyén hallatlanul népszerű a Sporting bajnok és kupagyőztes szakvezetőjeként, mint aki felfedezte és elsőként állította a felnőttcsapatba Cristiano Ronaldót.
A film – melynek társrendezője a székelyudvarhelyi Szabó Attila – Bölöni László inspiráló élettörténetét meséli el a futballvilág számos ismert alakja, csapattársak és tanítványok, továbbá barátok, tisztelők, szakértők megszólaltatásával és a főszereplő szavaival. Bölöni László mellett megszólal a filmben többek között több hajdani csapattárs, a BEK-győztes Steaua București és a román válogatott játékosai, valamint korábbi magyar válogatott labdarúgók – Kovács Kálmán, Martos Győző és Nyilasi Tibor –, továbbá számos világsztár futballista és a volt tanítványok is, mint például Petr Čech, Axel Witsel vagy Raphaël Varane.
„Meglepődtem a megkeresés hallatán” – nyilatkozta születésnapján a film apropóján a Nemzeti Sportnak. „Egyből az a kérdés fogalmazódott meg bennem, vajon miért is lehetek én érdekes? Sok helyszínen zajlik a forgatás, elutazunk a pályafutásom különböző állomáshelyeire, ahol barátok, ellenfelek mondanak rólam jót, s mondanak rosszat is, hogy aztán végül a nagy egészből kikerekedjen a kép, hogy honnan is jöttem s milyen utat jártam be” – nyilatkozta.
Bölöni tavaly júniusban kétéves szerződést írt alá a francia élvonalból éppen kipottyanó FC Metzcel. A tréner saját bevallása szerint munkával ünnepelte hetvenedik születésnapját, hiszen a Ligue 2 negyedik helyén álló Metz hétfő este a másodosztályú bajnokság listavezetőjét, a Le Havre-t fogadja.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!