Hirdetés

Keresd a nőt

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc

Mi egy olyan helyen élünk, ahol a Nagyok mind férfiak. Itt, ezen a vidéken nő nem lehet Nagy. Legfeljebb csak a vezetékneve szerint, de annyira végképp nem, hogy utcát, intézményt nevezzenek el róla, szobrot állítsanak a tiszteletére. Nő szoborban csak akt lehet, névtelenül persze, vagy egy kompozícióban mondjuk az igazság istennője (ám ez sem székely hagyomány, anno a rómaiak vélték úgy, hogy egy ilyen fontos szerepet akár egy nő is betölthet), vagy mint a székelyudvarhelyi városközponti szökőkútnál a mezőgazdasági munkát szimbolizáló alak.
Nincsenek női nagyjaink. Tényleg nincsenek? Vagy a nevük annyira nem ismert? Tény, hogy az elmúlt évszázadok nem igazán kedveztek a nők tanulásának, érvényesülésének, önmegvalósításának, tiszteletének, a férfiak sem igazán engedték a tudomány, politika, művészet közelébe a szebbik nemet, ha pedig valaki valamit női lényként mégis letett az asztalra, bizonyára nem övezte akkora ováció, mint a férfiak megvalósításait, igyekeztek inkább elbagatellizálni azt. Elfeledni, nehogy megbontsa az évszázados (évezredes?) status quót. 
Nézzünk csak körül: hány utca, hány iskola, hány művelődési otthon viseli egy nő nevét? Máréfalván áthaladva mindig eszembe jut, hogy a településnek volt egy Kovács Piroskája, egy Europa Nostra-díjas értékmentője, és az iskolát mégis az ellentmondásos megítélésű Nyirő Józsefről nevezték el, akinek tudtommal nem sok köze volt a faluhoz.
Rendben, nincs női Tamási Áron vagy Orbán Balázs, de nem hiszem, hogy településeinken ne lett volna legalább egy olyan tanítónő, orvosnő, népművelő, művelődésszervező, bába, kórusvezető stb., aki sokat tett a helyi közösségért, aki segített, hagyományt ápolt, gyönyörű varottasok kerültek ki a keze közül, aki álomszép csipkét vert, oktatott, kitűnt valamiben. Ők miért nem lehetnek névadók? Gyakran látom, főleg vidéken, hogy az iskolákat, kultúrotthonokat számomra teljesen ismeretlen férfiakról nevezték el. Bizonyára ők a helyi jelesek, akiket felkutattak a névadás előtt, és úgy tűnik, hogy még csak gondolatcsíra formájában sem merül fel általában, hogy ennyi erővel egy női jelest is kereshetnének. Ha a névadás is egy tükör, akkor mit látunk benne? Hogy nálunk a nők még mindig nem lehetnek Nagyok…



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!