Hirdetés

Márciusi feladatok

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Ferences ki mit tud vetélkedő után újabb játékra hívja a IV–X. osztályos diákokat az Erdélyi Ferences Rendtartomány Gyűjtőlevéltára. A decemberig tartó vetélkedő célja a játékos feladatok által közelebb vinni a diákokhoz a ferences lelkiséget, különösen az idén 800 éves Megerősített Regula és az első betlehemes, Grecció részleteire összpontosítva.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc

A feladatokat a Vasárnap című újság, a RomKat.ro portál és a Hargita Népe minden hónap elején közli. A megoldásokat pedig az adott hónap végéig az Oficiul Provincial al Franciscanilor – Ferences ki mit tud játék Mun. Cluj-Napoca, str. Émile Zola, nr. 4., 400112, jud. Cluj címre vagy az ofmjatek@gmail.com e-mail-címre várják a szervezők.
Az első hónap feladata, a Megerősített Regula szövegével való ismerkedés, annak elolvasása volt!
Feladat – Megoldás:
1. A 12 Regula-pontból válassz ki három olyan pontot, ami különösen is tetszik, és foglald össze saját szavaiddal – minél érthetőbben, a mai nyelvezetet használva.
Ügyesen megoldottátok, mindenik beküldött munkából érződik, hogy átolvastátok a Regula szövegét, foglalkoztatok vele.
2. Írj ki legalább három-öt olyan ismeretlen fogalmat, amivel most találkoztál először, és a következő alkalommal megírjuk a magyarázatát!
Az ismeretlen fogalmakat minden beküldőnek megválaszoltuk, megírtuk! Íme néhány fogalom, amely minden résztvevőnél fejtörést okozott:
• Provinciális: a ferencesek helyi, rendtartományi elöljáróját, vezetőjét úgy nevezik, hogy: miniszter provinciális (az erdélyi ferencesek provinciálisa: Urbán Erik OFM);
• Klerikus: ferences papnövendék, olyan fiatal, aki teológiát tanulva a papságra készül;
• Habitus: a szerzetesek, földig érő, hosszú ujjú felsőruhája (csuha), ami deréktájon a kordával (erősebb madzag) van átkötve;
• Dénár: egy fémpénz megnevezése, pontosabban római eredetű ezüstpénz.
Március
A Megerősített Regula szövegével való ismerkedés, annak elolvasása után nézzük meg részletesebben az első 4 pontját:
1. Az Úr nevében! Kezdődik a kisebb testvérek élete – A kisebb testvérek regulája és élete ez…
2. Azokról, akik fel akarják venni ezt az életformát, és felvételük rendjéről…
3. A zsolozsmáról és a böjtről, és arról, hogyan járjanak a testvérek szerte a világban…
4. Hogy pénzt ne fogadjanak el a testvérek…
(A Megerősített Regula teljes szövege elérhető: erdélyi ferencesek: www. ofm.ro vagy Assisi Szent Ferenc művei: ez egy word-dokumentum – letöltés után keressétek ki a Megerősített Regula címet, vagy amennyiben e két helyen valamilyen okból nem találjátok, akkor írjatok az ofmjatek@gmail.címre, és örömmel elküldjük a szöveget!)
Feladat:
1. Fejtsd ki maximum tíz mondatban, hogy szerinted miért fontos, mi a lényege annak, hogy egy szerveződő vallási vagy világi csoportnak legyen szabályzata?
2. Írj a saját vagy a családodban érvényben lévő szabályokról…és/vagy arról, hogy mi a szabály (ha van ilyen) a zsebpénzedre vonatkozóan?!
Pluszpont: Rajzold, fesd meg valamely számodra szimpatikus regulapontot!
Örömteli kutakodást és sikerélményt kívánunk!
Üdv, a szervezők!



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!