Hirdetés

Időutazás

Rátz-Illés Mária
Becsült olvasási idő: 2 perc

Napra pontosan 55 éve, 1968. február 23-án jelent meg jogelődünk, a Hargita első lapszáma. A négyoldalas kiadvány – mint az RKP Hargita megyei bizottsága és az ideiglenes megyei néptanács napilapja – itt fekszik előttem és egy régi korról üzen, címlapján az obligát sarló és kalapács, valamint a „Világ proletárjai, egyesüljetek!” buzdítás. Albert Antal főszerkesztő köszönti a kedves olvasót, Branis László mint megyei első titkár a fejlődés magasabb csúcsairól értekezik a párt kipróbált, bölcs vezetésének segítségével. Megtudhatjuk, hogy Prágába látogatott Nicolae Ceaușescu elvtárs, korszerű gépek érkeztek a székelyudvarhelyi Készruhagyárba, befejeződött a cukorgyártási idény, és Balánbánya, iparának köszönhetően, a lehető legfényesebb jövő elé néz. Böngészhetjük a friss megye részletes térképét és olyan áruújdonságokról szerezhetünk tudomást, mint a népi mintájú futószőnyegek vagy a Menajul típusú zománcozott főzőkályha. A sporthíreket már akkor is a hoki vezette, mellette televízió-, rádió- és moziprogram, valamint a korabeli lottó, a Pronoexpresz nyerőszámai olvashatók. Meglepett, hogy akkoriban egy tucat működő filmszínház volt a megyében (Csíkszereda mellett Gyergyó, Székelyudvarhely, Maroshévíz, Galócás, Gyergyócsomafalva, Balánbánya, Madéfalva, Vlahica, Borszék, Tusnádfürdő és Keresztúr). A nagyvilágba is kitekintenek a kollégák, Washingtontól Nyugat-Bengálig.
Ugorjunk egy nagyot az időben, és nézzük, mit írtunk 1989. december 24-én, vasárnap. Az újság neve már Hargita Népe, és önmeghatározása alapján Hargita megye szabad dolgozóinak demokratikus napilapja. A dolgozók egysége, fegyelmezett munkája és magatartása kivívott szabadságunk megvédésének, demokratikus jogaink megszilárdításának záloga, mondja. Hírt ad a diktátor és felesége letartóztatásáról, és megköveti az olvasót: „Megcsonkítottak, s orcátlan hazugságok kénytelen részesévé tettek.” Történelmi idők viharos szelet vetnek. 
Érdekes időutazást jelent végiglapozni az archívumot a kezdetektől napjainkig. Kiviláglik belőle, hogy a megye és az újság sorsa szétválaszthatatlanul összefonódik, politikai és társadalmi berendezkedéstől függetlenül organikusan együtt fejlődik. A ma ötvenöt éves Hargita Népe jelen van és tájékoztat. Nem több, és nem is kevesebb: a megye első és egyetlen napilapja. Akkor, amikor sorra dőlnek le körülöttünk ilyen-olyan okból kifolyólag az írott magyar szó bástyái, mikor minden tendencia fájdalmas agóniánkat vetíti elő, ez nem kis feladat, nem kis felelősség. Az elmúlt bő fél évszázad megmutatta, rendszerek jönnek és mennek, kommunista diktatúrát vadkapitalizmus követhet, teret foglalhat az online újságírás és írás a nyomtatott kárára. Minden időszaknak megvannak a maga kihívásai, 2023-nak is. Másak, mint 1968-ban, amelyekre már szelíd elnézéssel tekint vissza a nosztalgia.
Újságunk történelme a megye történelme is. Ötvenöt éve állunk az Olvasó szolgálatában, és még eszünk ágában sincs abbahagyni. Kívánom, hogy érjük meg együtt a századik évfordulót is!



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!