Hirdetés

Demens lett Ali magyar kihívója

Muhammad Alival bunyózott, Frank Sinatrával bulizott Las Vegasban, Tom Jones volt az esküvői tanúja, bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. A Szeged melletti Szőregen született Bugner Kreul József ma demenciával küzd egy ausztráliai öregotthonban.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 3 perc
Demens lett Ali magyar kihívója
Megrengetett legenda. Bugner jobbegyenese landol Ali állán Fotó: Daily Mail

A Joe Bugnerként ismertté vált egykori ökölvívó és színész családja ’56-os disszidálása után Angliát és Amerikát is megjárta, majd Ausztráliában talált otthonra. Angliában éltek, amikor mindössze 15 évesen 56,4 méteres diszkoszvetésével bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, a díjat Fülöp hercegtől vette át.
Bugner színészi karrierje során 1978 és 1981 között négy filmet készített Bud Spencerrel közösen (ezekben ő volt a rosszfiú, akit Piedone rendre helybenhagyott), de játszott a Jean-Claude Van Damme-féle Streetfighter - Harc a végsőkig című alkotásban és olyan sorozatokban is, mint Az elveszett világ vagy az Utazás a föld középpontja felé.
A napokban volt ötven éve, hogy az egykori kiváló bokszoló Muhammad Alival csapott össze, s csak pontozással kapott ki tőle, ráadásul Ali két évvel később sem tudta kiütni, amikor a WBA és a WBC nehézsúlyú vb-címe volt a tét. Az első összecsapásukon 12, a másodikon 15 meneten keresztül állta Ali rohamait. „Be kell vallanom, sokkal keményebb fickó Bugner, mint gondoltam. Ha visszavonulok, biztosan ő lesz a világbajnok” – mondta Ali, aki több nagy ütést is beszedett Bugnertől az ominózus találkozón.
Bugner 1998-ban egy kisebb szervezetnél mégiscsak világbajnok lett. „89 meccsből 69-et megnyertem, ebből 43-szor kiütöttem az ellenfelemet. A legnagyobb büszkeségem az 1998-as WBF világbajnoki címem, amikor James »Csonttörő« Smith ellen technikai KO-val nyertem az első menetben. Csonttörő ordított a fájdalomtól, én meg ott álltam 48 évesen, mint a világ legjobbja, aztán egy évvel később veretlen bajnokként vonultam vissza” – elevenítette fel emlékeit Bugner a hvg-nek adott 2014-es interjújában. 1986-ban a WBA világbajnoka volt, s Mike Tyson taszította le a trónról egy 12 menetes adok-kapok után. 1973-ban nemcsak Alival bokszolt, hanem a nehézsúly másik amerikai legendája, Joe Frazier ellen is ringbe lépett – aki 1971-ben megverte Alit, de utána kétszer is kikapott tőle – és szoros meccsen maradt alul.
Az Alival való emlékezetes bunyó fél évszázados évfordulóján a The Sun angol bulvárlap megpróbálta kideríteni, mit csinál napjainkban a 72 éves egykori ökölvívó – fedezte fel a Magyar Nemzet. Szomorú, de Joe Bugner az ausztráliai Brisbane-ben él egy idősek otthonában, és demenciával küzd. Nem emlékszik semmire bokszolói karrierjéből, saját fiait nem ismeri fel. Fizikailag még mindig elképesztő formában van, s szerinte nem 73, hanem 38 éves. Imádott felesége több mint egy éve meghalt, de Bugner úgy tudja, csak vásárolni ment, és hamarosan hazatér. A Profiboksz szakportál fiát idézte, aki arra kérte a sajtót, tudassák mindenkivel, aki ismerte és szerette Joe Bugnert, hogy édesapja luxus körülmények között él saját világában, és nagyon boldog.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!