Hirdetés

Két Csúcs-világbajnoki cím

A norvégiai Beitostølen volt a házigazdája a sítájfutók veterán világbajnokságának, amelyen három kontinens húsz országából több százan álltak rajthoz. Csíkszeredát három sportoló képviselte a vébén, a székelyek összesen hat érmet – közülük két aranyat – szereztek.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 2 perc
Két Csúcs-világbajnoki cím
Szép Zoltán, Csúcs András és Csúcs Klaus a sítájfutó veterán világbajnokságon.

Kitűnő hóviszonyok és remek körülmények között tartották meg az elmúlt hétvégén a sítájfutók Masters – veterán – világbajnokságát, amelyen a 35 év fölötti sportolók vettek részt. Mint Szép Zoltán, a VSK Csíkszereda sportolója beszámolójában írta, a rajtnál ott voltak a sportág egykori kiválóságai, mint például Sigurd Dæhli, aki a nyolcvanas években sítájfutásban és tájfutásban is nyert világbajnoki aranyérmet Norvégiának, de szintén versenyzett Eivind Tonna, vagy Øystein Kvaal Østerbø, ők mindannyian nyomot hagytak az elitsportban.
A veterán világbajnoksággal párhuzamosan zajlott a sítájfutó-világkupa is, amelynek az utolsó állomása volt Beitostølen. Sajnos a Román Tájfutószövetség pénzhiányra hivatkozva egyetlen sportolót sem nevezett a világkupára, így Csúcs Klaus és Szép Zoltán is kénytelen volt a legfiatalabb veteránok között indulni a Masters világbajnokságon. Mint később kiderült, remek döntést hoztak.
A hosszú távú verseny sűrű havazásban zajlott, a sportolóknak egy 15 kilométeres pályát kellett teljesíteniük. A 35 éves korosztályban a finn Lauri Leinonen bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte ért célba Szép Zoltán, míg harmadikként a szintén csíki születésű, de már több mint tíz éve Svédországban élő, az IFK Mora színeiben versenyző Csúcs Klaus ért a célba. A 60 éves korosztályban Csúcs András nem tudta megvédeni tavalyi világbajnoki címét, a 23. helyen végzett.
A sprintversenyt Csúcs Klaus magabiztosan nyerte, Szép Zoltán pedig harmadik lett, a 60 éves korosztályban Csúcs András a 21. helyen zárt.
Az utolsó versenynap érdekesen alakult a középtáv dobogója. A 35 éves korosztálynak 11 kilométert kellett teljesíteni, az érmekért való harcban szoros küzdelem alakult ki a két csíki és Leinonen között: a pálya első felében Szép vezetett, de a leggyorsabbnak végül Csúcs Klaus bizonyult, aki 54 másodperces előnnyel ért célba a finn sítájfutó előtt, 16 másodperccel később pedig Szép is célba ért, és a harmadik helyen zárt. A 60 éves korosztályban Csúcs András 25. lett.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!