Hirdetés

A sportolás eredményesebbé tesz

A sportolás pozitívan hat a tanulási eredményességre. A húsz megvizsgált felsőoktatási intézményből a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a sportinfrastruktúra használatának tekintetében első, míg az egyetemi sportprogramokon való részvétel szempontjából a harmadik.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
A sportolás eredményesebbé tesz
Az egyik legnépszerűbb a kosárlabda Fotó: László F. Csaba

Az egyetem évente bővíti sportkínálatát a hallgatók igényeit figyelembe véve.
 A Tanárok Akadémiája egyik előadásán, dr. habil. Kovács-Nagy Klára, a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének oktatója a sport és a tanulmányi eredményesség közötti összefüggéseket mutatta be. A vizsgált, közel húsz felsőoktatási intézmény között részt vettek a Sapientia Csíkszeredai Karának hallgatói is. Hozzávetőlegesen a hallgatók egyharmada sportol rendszeresen, további egy-egy harmad a ritkán és a szinte soha nem sportolók aránya. A sportolás gyakoriságát figyelembe véve a Sapientia Csíkszeredai Kara az egyik legrosszabb pontszámot érte el. A kötelező testnevelésórákat leszámítva, mi sportolunk a legritkábban. Az intézményi sportinfrastruktúra használatának gyakoriságát tekintve azonban első, míg az intézményi sportprogramokon való részvételt tekintve harmadik helyen vagyunk a vizsgált egyetemek között.  
A fenti eredményeket alapul véve, Czont Attila egyetemi tanársegédet, illetve Zakariás Éva mozgásterapeutát eddigi tapasztalataikról kérdeztük. Az oktatók elmondták, hogy többnyire egyetértenek a fent említett kutatás eredményeivel, viszont a jelenséget az egész romániai társadalomra jellemzőnek tartják. Az új nemzeti sportstratégia is azt a célt tűzte ki, hogy tíz éven belül a regisztrált sportolók számát hét-nyolcszorosára növelje. Az eddiginél nagyobb hangsúlyt helyeznek a szabadidősportok népszerűsítésére és támogatására, fejtették ki az oktatók. Hozzátették: az aktív sportolók alacsony száma többtényezős probléma. Ezek egyike a középiskolai testnevelés. Ebben a korban már nagyon jó lenne, ha a testmozgás életvitellé alakulna, és ehhez eszköz a testnevelésóra. A tantervi szabályozás igen szűk keretek közé szorítja azok tartalmát. Ennek ellenére a testnevelő tanárok próbálják változatosabbá tenni az órákat. Sok az indokolatlan orvosi felmentés is. A szülők testmozgáshoz való hozzáállása sem helyes. Elsősorban őket kellene tájékoztatni, milyen szerepe van a sportnak gyermekeik életében, tudtuk meg az oktatóktól.
– Az egyetemi testnevelésórákon a legnépszerűbb sporttevékenységek az első féléves adatok szerint a labdajátékok voltak, amelyeken 71 hallgató összesen 412 órát töltött, emellett a jógát és tartásjavító gerinctréninget látogatták a leginkább. Utóbbiakon 57 hallgató összesen 283 órát töltött – mondta Czont Attila és Zakariás Éva.
Tanévente próbálnak új sporttevékenységeket be­ve­zet­ni a hallgatók igényeit szem előtt tartva.
– Igény volna úszásra és táncos mozgásformákra is. Az egyetemünk lehetőségei szerint próbálunk eleget tenni ezeknek – nyilatkozták a sportért felelős oktatók. Mindketten úgy vélik, a motiváció felkeltésére szakemberek, szabadidő- és élsportolók tarthatnának előadást a testmozgás előnyeiről, hiányának következményeiről. A tájékoztatással egy időben csoportos megmozdulások is segíthetnek – közös biciklitúra, hegyi túrák, amatőr futóversenyek vagy új mozgásformák szervezett kipróbálása, hangsúlyozták az oktatók.

Kádár Bernadett 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!