Hirdetés

Bokor Előd: a gördeszkásokat mindenhonnan elűzik

Igaz, hogy a gördeszkák csattogó hangot adnak ki, mikor ugratnak velük, de nem okoznak kárt, és nem jelentenek veszélyt senkire. Ennek ellenére, Székelyudvarhelyen bárhová mennek, rossz szemmel nézik őket, és nem látják szívesen. A deszkázásról, a tolerancia hiányáról és a lakosság elutasító álláspontjáról Bokor Előddel beszélgettünk.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Bokor Előd: a gördeszkásokat mindenhonnan elűzik
Fotó: Hodgyai István

– Hogyan kezdtél el deszkázni, mit szerettél meg benne igazán?

– Szabadidős tevékenységnek, mozgásnak, sportnak egyaránt megfelelő és izgalmas. 2000–2005 között voltak mítoszok arról, hogy itt volt deszkáskultúra, én viszont nem nagyon láttam. Nagyjából hét éve kezdtünk el streetelni – ami az utcai gördeszkázás megfelelője –, mert igazából nincsen használható, deszkázásra alkalmas felület a városban. Az, hogy rámpákon is gurulhassunk, csak egy szép álom.

– Lenne alkalmas hely számotokra a városban? Vannak olyan helyek, amiket különösen jól ki lehet használni deszkázáshoz?

– Nem nagyon. Igazából sehol. Csináltunk egy boxot itt, a városi parkban. Ez egy nagyjából téglalap alakú létesítmény, amire a földről fel lehet ugrani a gördeszkával, 2019-ben pedig készítettünk egy csövet, utána még egy csövet, de mindkettőt ellopták a parkból. Ezek le voltak lakatolva a sportcsarnok mellett, onnan tűntek el. Van, akinek a szülei készítették az egyiket, van, amelyikre összepótoltunk, az ellopásuk fejenként 400-600 lejes kárt jelentett. A boxot a pandémia alatt használtuk inkább, a vaselemeit azonban ellopták, a többit meg széttörték. A helyi rendőrségtől ki szerettük volna kérni a térfigyelő kamerák felvételeit, viszont olyan passzív-agresszív módon próbálnak elűzni a parkból, hogy sok esélyt erre nem látok.

Hodgyai István

– Az extrém park erre nem megfelelő? Hogy áll hozzátok a lakosság? Említetted korábban, hogy sokakat zavar, hogy deszkáztok, pedig igazán nem ártotok senkinek.

– Nagyon rosszul festünk az emberek szemében. A város akármelyik pontján megjelenünk, máris jönnek, hogy elküldjenek az extrém parkba. Na, az igazán extrém lenne, ha ott megpróbálnánk. Az aszfaltréteg feltöredezett és erodálódott, a rámpák túl magasak, inkább biciklizésre jók, az elnevezése is téves, mert nem felel meg skate-parknak. Nemrégiben volt egy eset, amikor biciklivel elütöttek valakit, a rendőrök is emiatt jöttek gyakrabban a parkba, ezért nagyobb a félelem, de esély sincs, hogy itt valakit egy guruló deszka eltaláljon. Ha azt vesszük, hogy egy elektromos rollerrel szabad 60 km/h-val menni és biciklivel száguldozni, kicsit érdekes, hogy pont deszkázni nem szabad, pedig még 50 méteres szakaszt sem foglalunk el az egész parkban. Ennek ellenére, mikor itt volt az egyik box, folyamatosan jöttek a jelentések, hogy félnek az emberek, a tömbházlakók meg arra panaszkodtak, hogy csattog. Amúgy lehetne betonból önteni egyet, az nem csattog annyira.

– Volt már nagyobb baleseted? Ez a sport eléggé igénybe veszi a bokát meg a térdeket. Használtok-e védőfelszerelést, s ha nem, miért nem?

– Egyszer a sípcsontomon teljes hosszában kihasadt a bőr, talán az volt, más nem nagyon. Bemelegítéstől is függ a sérülés veszélye. Nagyon sok finommotoros funkciót igényel, nem feltétlenül a legtöbbet használt izmokat, sőt. Nagy erőt kell kifejteni, minél erősebben pattintod a deszkát a földtől, annál nagyobbat tudsz ugrani. Nem csak magától repül az ember, sokan azt hiszik, hogy olyan, mint a műkorcsolyázás, de nem. Mivel nem vagyunk olyan magasan, nem szükséges a védőfelszerelés használata. Rámpáknál vagy medencében már kellene, hiszen ott akár három méterre is ki tud repülni az ember, de itt erre nincs lehetőség. A bő nadrág és pulcsi vagy póló bőven megvéd.

Hodgyai István

– Hogyan látod a gördeszkázás helyzetét más városokban? Mennyire fontos az önkormányzatoknak, hogy minden fiatal megtalálja a városokban a helyét?

– Vannak emberek, akik itt is pozitívan állnak ehhez a sporthoz, ők azok, akik mindennap kijárnak ide. Általában, ha egy olyan városlakó látja, hogy deszkázunk, aki egy hónapban háromszor jön le a parkba, őt zavarja. Ha látjuk, hogy jön valaki, megállunk, nem megyünk neki, ebben sokkal több meggondolás van, mint biciklivel szöktetni körbe a parkban. Más városokban, például Kolozsváron meg teljesen más, nagyjából a pandémia előtt adtak át egy deszkázásra is alkalmas parkot, amit teljesen felújítottak. De itt a közelben, Csíkszeredában is most nyílt egy olyan komplexum, ahol egész jól lehet deszkázni.

– Mennyibe kerül ez a sport, a deszka összerakása, a megfelelő ruházat, és van-e érdeklődés iránta?

– Egy alapdeszka egyben, kerekekkel összerakva nagyjából 600 lej körül van. Egy haladó felszerelés viszont, amihez külön lap, külön függők, csapágyak és alkatrészek kellenek, több száz euró is lehet. Egy szezonra nagyjából két cipő elég. Úgy látom, hogy innen egyre inkább elszállingóznak az emberek nagyobb városokba, és nem jönnek vissza. De mindig vannak új arcok, nem lankad az érdeklődés.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!