Hirdetés

Képlékeny szerkezet

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc

Általában semmi sem biztos, erre a közhelyes kijelentésre a hazai tanügy az egyik legjobb példa. Itt van például a tanév szerkezete, amit az egymást követhetetlenül gyorsan váltó tanügyi tárcavezetők úgy formálgatnak, mint a kreatív óvodás a gyurmát. Hol ekkor kezdődik az iskola, hol akkor, hol ekkor ér véget, hol akkor, itt egy vakáció, aztán jövőre ott, és így tovább. 
A most futó tanév hozta az elmúlt évek legnagyobb változását, mint tudjuk, eltörölték a két félévre bontott rendszert, és öt modulra osztották fel, a diákok pedig rendszeres időközönként vakációra mennek, pontosan ötször.
Napvilágot látott a jövő tanév felosztásának a tervezete, és csodák csodája, nagyon hasonlít a mostanihoz. A szaktárca megtartaná a modulos rendszert, az öt vakációt, és azt is, hogy a megyei tanfelügyelőségek dönthetik el a harmadik, ún. sívakáció időpontját. Változás, hogy míg a tavaly szeptember 5-én rajtolt a tanév, ősszel csak 11-én csengetnek majd be, és míg a mostani tanév június 16-án ér véget, jövő nyáron június 21-én kezdődne a nyári szünidő. A tanév hossza ugyancsak 36 hét.
Bár kitolták a kezdést pár nappal, a turisztikai vállalkozók elégedetlenek. Nem először próbálnak hatni a minisztériumra, hogy tegyék még későbbre az iskolakezdést, hogy hosszabb legyen a turistaszezon. Pedig nem panaszkodhatnak, mert mostanában annyi hosszú hétvégét kirándulhattak el a közalkalmazottak, hogy csak na.
Bár bizonyára valamelyest igazuk van a vállalkozóknak (is), a tanév kialakítása azért nehogy már turisztikai szempontok szerint történjen. Szívesebben látnék egy hatáselemzést majd a nyáron például arra vonatkozóan, hogy ez az újfajta modulos tanév hogyan befolyásolta a tanulók, illetve pedagógusok mentális és lelki egészségét. Érdemes a megtartásra, vagy nem?
Franciaországban (és még rengeteg helyen, de most ez a példa jött velem szembe elsőre) a múlt év végén előre közölték az elkövetkező három tanév felosztását. Egy ott élő család akár már most megtervezheti a 2025-ös tavaszi kiruccanását. Nálunk pedig még az is gondot okoz, hogy vajon idén milyen napokra lehet beszúrni a kicsengetést a sok kibővített hivatalos ünnep és az állandóan változó tanévstruktúra miatt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!