Hirdetés

Rég várt felújítás

Nagyszabású felújítási munkálatok kezdődnek a szé­kelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskolában.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Rég várt felújítás
Az épület mellett eszközökkel is felszerelik a szaklaborokat Fotó: Hadnagy Éva

Teljes felújításon esik át idén a szé­kely­ke­resz­túri Zeyk Domokos Szakközépiskola. A munkálatok a közeljövőben kezdődnek el, múlt héten ugyanis a helyszínt átadták a kivitelező vállalatnak. Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere elmondta, hatalmas munka küszöbén állnak, amelyre igencsak szüksége volt már az oktatási intézménynek. Mint mondta, a teljes felújítás során az épületgépészettől egészen a falak megerősítéséig, a nyílászárók cseréjén át egy új, a mai követelményeknek megfelelő kazánház kialakításáig, mindent elvégeznek, korszerűsítik a fűtés- és villanyhálózatot, ugyanakkor liftet is szerelnek az épületbe.
Székelykeresztúr önkormányzata még 2019-ben pályázott sikeresen a munkálat finanszírozására. Ezt követően elkészítették a végleges terveket, és bár a közbeszerzési eljárás során többször is gondba ütköztek, végül sikerült időben a végére érniük, így az elöljáró szerint maradt még elegendő idejük arra, hogy nyugodtan megvalósuljon a korszerűsítés.
A nagyszabású beruházás értéke meghaladja a 15 millió lejt, a munkát a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által biztosított, EU-s finanszírozásból származó összegekből valósítanák meg, Székelykeresztúr önkormányzata négymillió lej önrésszel járul hozzá a költségek fedezéséhez.
– Az önrész jóval kevesebb volt, viszont a megnövekedett anyagárak miatt jelentősen megemelkedett a ránk eső rész. Mi azonban vállaljuk ennek az összegnek a kifizetését, úgy takarékoskodtunk, hogy megvalósulhasson ez a korszerűsítés – mondta a polgármester. 
Hozzátette, bár az épület hatalmas, bíznak benne, hogy a munkálatok jó ütemben fognak zajlani, és év végéig sikerül elkészülni.

Hadnagy Éva

Koncz-Hunor János elmondta, a műemlék épület nagyon hosszú ideig gyermekotthonként működött, miután azonban visszakerült önkormányzati tulajdonba, és a Zeyk Domokos Szakközépiskola otthonává vált, még nem eszközöltek rajta ilyen nagy volumenű javítást. 
– E­ner­gi­a­ha­té­kony­ság szem­­pont­­já­ból sem el­ha­nya­go­landó a mostani korszerűsítés, hiszen a régi épületet így költ­ség­ha­té­konnyá tudjuk tenni, másrészt, úgy vélem, megérdemli, hogy újra eredeti állapotában pompázhasson a monumentális épület – fogalmazott Koncz Hunor-János, Szé­kely­ke­resz­túr polgármestere.
A külső és belső korszerűsítési munkálatok mellett a szaklaborokat is új eszközökkel látják majd el. Az eszközök beszerzésére vonatkozóan a közbeszerzési eljárást még ezután hirdetik meg. Az elöljáró szerint, ha korszerű körülményeket teremtenek és modern felszereléseket biztosítanak, akkor a szakoktatás minősége is pozitívan változhat, és még vonzóbbá válik majd az oktatási intézmény a székelykeresztúri és környékbeli diákok számára.
Kiss József, a Zeyk Domokos Szakközépiskola igazgatója elmondta, jelenleg a legfontosabb feladatuk a tanítás megszervezése a munkálatok ideje alatt, hiszen az intézményben több mint 200 diák tanul. Szakiskolai és középiskolai osztályaik mellett Második esély program is működik az oktatási intézményben. 
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!