Hirdetés

Székhely és szakmai háttér

A fiatalok itthon maradását segítenék, a kezdő vállalkozóknak pedig nemcsak székhelyet, hanem szakmai támogatást is biztosítanának az inkubátorházak. Bár tervek vannak, ritka a jó példa.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Székhely és szakmai háttér
A csíkszeredai Művészetek Háza. Inkubációs és kutatóközpont is lesz Fotó: László F. Csaba

Kevés a jól működő vállalkozói inkubátorház. Hargita Megye Tanácsa évekkel ezelőtt célként tűzte ki, hogy a megye valamennyi régiójában inkubátorház működjön. Bor­boly Csaba, Hargita megye Tanácsának elnöke állítja: a fiatalok nem akarnak külföldre költözni, csak meg kell találni közösen azt a helyet, ahol biztonságban érzik magukat és segítséget kapnak az itthoni boldoguláshoz, vállalkozás indításához. Az inkubációs programok ennek egyik mozgatórugói. 

– A székelyudvarhelyi Har­ghita Business Center hét év­vel ezelőtti kapunyitásától kezdve óriási az érdeklődés. Megyénkben a kezdetektől megértették a vállalkozók, mit jelent egy inkubátorház. Az ott szervezett képzésekre is rendszeresen sokan jelentkeznek

– mondta a megyeelnök. Hozzátette: ezt szeretnék elérni a megye több térségében is. Ehhez a HBC-s tapasztalatokra építenek, és az épületek korszerűsítése mellett a szakmai képzésekre is hangsúlyt fektetnek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Közel a nyitáshoz

Legközelebb Balánbányán nyíl­hat inkubátorház, ahol akár tizenöt vállalkozás is „otthonra lelhet”. Az épület felújítására a helyi és a megyei önkormányzat közösen pályázott több mint hétmillió lejt a Regionális Operatív Programból, és várhatóan júliusban fejeződnek be a munkálatok.

– A 3,5 millió lejes önrészt a megyei tanács és Balán­bánya kétharmad-egyharmad arányban fedezte, de a kivitelezésre a közbeszerzést is kétszer kellett kiírni, amíg sikerült szerződést kötni

– részletezte Borboly. 
Kiemelte: az épület elkészülte után kezdetben a HBC adminisztrációja fog a működtetésben segíteni, egyfajta kihelyezett munkapontja lenne Balánbányán. Ezt követően meghirdetik a jelentkezést, és a bekerült vállalkozók már képzésekben is ré­szesülnek.

HMT
Készül az inkubátorház Balánbányán. Marasztaló tényező

Kistérségi tervek

Székelykeresztúron Balán­bá­nyához hasonlóan pályáztak vállalkozói inkubátorház létrehozására. A Zeyk Domokos Szakközépiskola szomszédságában lévő két épületet ala­kítanák át erre a célra. Már elkészültek a tervek és új pályázati kiírásra várnak, mivel a korábbi próbálkozások alkalmával nem jártak sikerrel. 
Gyergyószentmiklóson a központ közelében lévő egykori varroda ingatlanjait tudnák hasznosítani, ezeket a Gyil­kos­tó Szövetkezet ajánlot­ta fel erre a célra. Elkészült a beavatkozási munkálatokat jóváhagyó dokumentáció, a városi tanács határozatban el kell fogadja, és ezt követően indíthatják a tervezést. 
Csíkszeredában a városvezetés elképzelése szerint a Művészetek Házának átépítésével megmaradna az épület kultúrát kiszolgáló jellege, de mellette inkubációs és kutatóközpontként is működhetne. Ebben is partner a megyei tanács, a helyi önkormányzat a fő pályázó.

– Ahol megvan a szándék és kialakul a partnerség, társulunk és támogatjuk az inkubátorházak építését. Kis­térségenként van igény és szükség rájuk. A gazdaságfejlesztés egyik alappillére a vállalkozóbarát környezet megteremtése és a fiatalok ösztönzése vállalkozásra

– tette hozzá a megyeelnök.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!