Hirdetés

Várják a zenélni vágyókat

A város fúvószenekarába toboroz tagokat a csíkszeredai önkormányzat. Gyermekek és felnőttek jelentkezését egyaránt szívesen várják, tapasztalattal vagy anélkül is.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Várják a zenélni vágyókat
Tagokat toboroznak Csíkszereda fúvószenekarába Fotó: Mihály László

Csíkszereda környékén tombol a „fúvósmozgalom”, Al- és Felcsíkon egyaránt rengeteg zenekar van, miért maradna ki épp a megyeszékhely? – tette fel a kérdést megkeresésünkre Both Béla, a csíkszeredai önkormányzat frissen megalakuló városi fúvószenekarának megszervezésével megbízott karnagy.
Mint mondta, Csíkszéken a fúvószene több mint százéves múltra tekint vissza. Korábban voltak már próbálkozások, 2014-ben is megalapították a csíkszeredai fúvószenekart, de sikertelenül. A városháza hangszerparkot is létrehozott számukra. Az akkori Siculum Band fúvószenekar karmestere, Veress Hunor megkeresésünkre annyit mondott azzal kapcsolatban, hogy megpróbálják újra elindítani, hogy „nincs szakmai véleménye”.
Both Béla közölte, ő kereste meg a fúvószenekar létrehozásának ötletével a polgármesteri hivatalt, annak vezetői pozitívan fogadták azt. Úgy fogalmazott: az új városvezetés nyitottságának köszönhető, hogy létrejöhet, mert felkarolták és támogatják az ügyet.
A zenekarvezető elmondta: várnak minden zenélni vagy zenét tanulni vágyó személyt, nem számít, hogy kezdők vagy tapasztaltak. A legalacsonyabb korhatár, amit meghatároztak, hét év, de nyitottak minden korosztály jelentkezésére, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 45 és 60 éves jelentkezők nevezését is szívesen fogadták. A jelentkezőknek nem szükséges hangszerrel rendelkezniük, ugyanis a városháza közel harminc főnek tud biztosítani a korábban említett hangszerparkból. Both Béla kiemelte: ezt a parkot az önkormányzat hajlandó tovább bővíteni pályázati támogatások
által. Ezek között olyan hangszerek találhatók meg, mint klarinét, trombita, fuvola, kürt, valamint ütőhangszerek.

Mihály László
Bár jelentkezni január 31-ig lehetett, addig közel 25 személy gyűlt össze, de továbbra is szívesen fogadják a zenélni vágyókat. Both Béla arról is tájékoztatott: első körben a zenekar tagjainak egyéni óráit osztják be, majd következnek a csoportos próbák. Elsődleges céljuk a megalakulás, majd utána jön a fellépések tervezése, mivel egy produkció előkészítése igencsak időigényes folyamat.
– A zenekarhoz való csatlakozást csak ajánlani tudom a fiataloknak, hogy ne csak a mobilon keresztül szemléljék a világot. Ez nagyon jó lehetőség arra, hogy megéljék a közösségi élményt. Én is ebben nőttem fel, ilyen korban kell elkezdeni kialakítani egy jó kapcsolatrendszert, ami a későbbiekben is hasznukra válhat. És nem utolsósorban ebből a zenei intézmények is tudnak profitálni, mert új tehetségeket is felfedezhetünk – érvelt a városi fúvószenekar megszervezésével megbízott zenekarvezető.
A tapasztalat nélküli jelentkezők adottságait felmérik, a zenekar tagjainak oktatását Both Béla fogja irányítani. Hozzátette: amikor megjelent a felhívás, nagyon sok kollégája felajánlotta, hogy szívesen segít, ezek között van, aki a Nagy István Művészeti Szakközépiskola oktatója, de vannak az ő régi diákjai közül is. Akiknek semmilyen zenei előképzettsége nincs, szopránfurulyával kezdik el bevezetni a zene világába.
– Nagyon bízunk benne, hogy jó csapatmunka lesz, de csak akkor tud összeállni, ha mindenki kiveszi a részét belőle. Várunk tehát mindenkit, aki szeretne egy dinamikus csapathoz tartozni, amely színesíti a város kulturális életét – összegezte Both Béla.
A csíkszeredai önkormányzat frissen megalakuló városi fúvószenekarának próbáin való részvétel ingyenes. Az oktatás a Művészetek Házában lesz, a próbákat is ott tartják.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!