Hirdetés

Könyvmolyok kihívása

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc

Ahogyan az lenni szokott, év végén a közösségi média oldalain ezúttal is megjelentek a 2022-es összefoglalók, évértékelők és visszapillantások. Nagy meglepetésemre egy újabb csavarral bővült az évértékelők listája, mégpedig az olvasási kihívással, ami a Reading Challenge kifejezés magyar megfelelője. Ennek lényege, hogy a lelkes olvasók feszegethetik a határaikat, célul tűzhetik ki maguk elé, hogy mennyi könyvet szeretnének elolvasni egy év leforgása alatt, majd a végén szembesülnek azzal, hogy képesek-e teljesíteni a feladatot. Már az is óriási kihívást és szórakozást nyújt, hogy januárban ki kell válogatni az olvasásra szánt könyveket, de az igazi elégedettséget az adja, amikor hónapok elteltével szépen kipipálhatjuk a teljesített elemet a listán. A kezdők harminc, a haladók negyven könyvvel teljesítik a kihívást, de a legbátrabbak akár ötvennél több könyv elolvasását is bevállalják. 
2022 decemberében jó volt látni, hogy egyre többen olvasnak, egyre több könyv kelti fel az ismerőseim érdeklődését. A barátaimat megfigyelve, az iskolai kötelező olvasmányok nem, de egy ilyen kihívás meg tudja hozni a kedvet az olvasáshoz. Emlékszem, hogy a generációm számára az első nagy találkozást a Tüskevár, A Pál utcai fiúk vagy a Harry Potter-könyvek jelentették. A későbbi olvasmányainkat is meghatározta, hogy együtt nőttünk fel ezekkel a történetekkel és karaktereikkel. Akkor még nem volt ennyire éles a határ a képzelet és a valóság között, de jelenleg teljesen más szempontok alapján állítom össze az olvasmányok listáját. 
Soha az életben nem lesz annyi időm, hogy elolvassak mindent, amit szeretnék, viszont az olvasási kihívást idén is gyakorlatba ültetem, mert segít rendszerezni a szemem előtt lebegő álomkönyveket. Amint teljesítem az ötvenkönyves kihívást, lelkiismeret-furdalás nélkül olvasom újra a gyerekkoromban közkedveltnek számított irodalmi szövegeket. A kihívással egy időben pedig nem tudok ellenállni annak, hogy pihenés közben szórakozottan belelapozzak Márai Füves könyvébe vagy Radnóti összegyűjtött verseibe. Az is rendben van, ha valaki a Harry Potter-könyvsorozatot szeretné újra és újra elolvasni egész életében, és semmi mást. Csak egyetlen könyvet elolvasni ötvenszer egész évben még mindig jobb, mint semmit sem olvasni. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!