Hirdetés

Én biztos, hogy nem!

Benedek-Székedy Sándor
Becsült olvasási idő: 2 perc

Ön igényelni fogja a csipes személyazonossági igazolványt? – tette fel a kérdést az egyik hírportál a közösségi médiában. Rögtön érkeztek is a dacos hozzászólások, hogy „NEM”, „Én biztos, hogy nem!”, és így tovább. Rossz hír a lázadóknak, hogy az internet és az okoskütyük világában úgysem tudunk elrejtőzni a hatóságok és a kereskedelmi cégek elől. Ráadásul a tiltakozók egy részének feltételezhetően van magyar személyi igazolványa, amely szintén biometrikus...
De van még egy rossz (vagy inkább jó?) hírem számukra, már amennyiben igaza lesz korunk egyik világsztár írójának, Yuval Noah Harari izraeli történésznek. Ha az általa vázolt forgatókönyvek közül a rosszabbik valósul meg, abban az esetben a mesterséges intelligencia és a robotika elterjedésével nem a kizsákmányolástól kell tartaniuk a tömegeknek, hanem az eljelentéktelenedéstől. Más szóval az a veszély fenyeget, hogy haszontalanná válunk. Eszerint tehát paranoiára semmi ok, mert senki nem akar majd kizsigerelni, a javainkra törni, de még az életünkre sem, a hatalmat és vagyont birtokló szűk elitnek ugyanis egyszerűen nem lesz ránk szüksége, nem fogja érdekelni, hogy élünk-e vagy halunk, és zavarni se fogjuk. Egyszerűen senkik leszünk, hej!
Az említett történész szerint az emberiség a szabad, vadászó, halászó, gyűjtögető, vándorló életmóddal volt a legboldogabb; a híres író úgy véli, hogy a mezőgazdaságra való áttérés és letelepedés nem igazán volt jó ötlet, ennek egyik oka, hogy azóta jóval többet kell dolgozni. (Felmerül a költői kérdés: ki találta fel a munkát? És a többiek miért nem verték agyon?!) Ennek kapcsán megfordult a fejemben, hogy ha nem fűlik a fogunk a munkához, vagy egyetlen porcikánk se kívánja, hogy csippel kémkedjenek utánunk, visszatérhetnénk a természetbe. Talán megpróbálhatnánk ismét részben erdei gyümölcsön élni – közben arra ügyeljünk, ne az legyen életünk utolsó mondata, hogy „Ni, ez a hülye ilyen hőségben bundában szedi a málnát!” –, újra megtanulni vadászni, vándorolni... Mondjuk, erre a válaszom határozott: én biztos, hogy nem! De aki akar, az menjen nyugodtan. A klímának is jót tesz.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!