Hirdetés

Új év, új támogatási rendszer

A 2023–2027-es időszakra vonatkozó nemzeti stratégiai terv idéntől indul el. Számos újdonságot tartogat a gazdálkodók számára, ami nagymértékben befolyásolja a támogatások mértékét is. A szakemberek is a terv megjelenése óta vizsgálják a kiírásokat, a könnyebb megértés érdekében pedig a szervezetek különböző tájékoztató fórumokat is szervezni fognak a gazdáknak.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 3 perc
Új év, új támogatási rendszer
Fotó: Domján Levente

Az Európai Bizottság jóváhagyta a 2023 és 2027 közötti időszakra vonatkozó nemzeti stratégiai tervet. A mezőgazdaság és vidékfejlesztés területén Románia összesen 15,8 milliárd eurót tud felhasználni a fent említett periódusban.
A nemzeti stratégiai terv számos újdonságot, fejlesztési lehetőséget tartalmaz. A rendelkezésre álló keretösszegből a mezőgazdasági támogatásokra 9,78 milliárd euró, a piaci intézkedésekre 151,7 millió euró, a mezőgazdaságba és vidékfejlesztésbe történő beruházásokra pedig hatmilliárd euró lesz elérhető. A terv alapján a 40 év alatti fiatalok földjeinek hektáronkénti támogatása 46 euró lesz, amely kismértékben, de évről évre növekedni fog.
Az új nemzeti stratégiai tervben az állatjólét is kiemelt szerepet kapott. A fejőstehenek állatjóléti támogatására 142,75 millió eurót, a hízóra fogott szarvasmarhák állatjóléti támogatására 105,14 millió eurót költenek el ebben az időszakban. A fejőstehenek esetében háromféle támogatási lehetőség adott: a kíméletes fejés és a tőgy egészségének biztosítása után a támogatás egyedenként évente 50,26 euró. Abban az esetben, ha vigyáz a paták egészségére, és a szükséges kezeléseket elvégzi, akkor egyedenként a támogatás 29,09 euró, nem utolsósorban pedig az állatok pihenőhelyének a minősége magával vonz még 20,83 euró támogatást. Ezekben az esetekben feltétel, hogy a jószágok szerepeljenek az állategészségügyi hatóság nyilvántartásában, az igénylő gazda aktív legyen, az állatok pedig rendelkezzenek fülszámmal és marhalevéllel. Azokra a szarvasmarhákra is vannak feltételek, amelyeket hízásra fogtak. A feltételek közt szerepel, hogy a gazdaságban az állatmozgás ne haladja meg az ötezer, legtöbb 32 hónapos egyedet, természetesen ebben az esetben is a gazdaság kell szerepeljen a nyilvántartásban, és a gazda csak állatorvosi hatóság által engedélyezett vágóhídon értékesítheti. Ha a gazda legalább 15 százalékkal növeli a számosállatok élőhelyét, akkor az egyedenkénti támogatás összege 98,71 euró, ha pedig a jószágok pihenőhelyeit kényelmesebbé teszi, akkor még 10,8 euróval bővül a támogatás.
A méhészek is igénybe vehetnek bizonyos támogatásokat: összesen 60,8 millió euróból gazdálkodhatnak. Ezeket a támogatásokat a méhészek igényelhetik betegségek kezelésére, a méz minőségének javítására, a vándorlásokra, ami a méhlegelőket illeti, nem utolsósorban pedig az értékesítés javítására is.
A könnyebb eligazodás érdekében a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének szakemberei elkészítették a mezőgazdaságra vonatkozó új nemzeti stratégiai terv kivonatának magyar nyelvű változatát, amely elérhető a hivatalos weboldalukon, a  www.szekelygazda.ro honlapon.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!