Hirdetés

Szünet után jön a pezsgés

Kéthetes bezárás után újra nyitnak Székelyudvarhely kulturális intézményei, és többségük már erre a hétre is kínál érdekes programokat. Lehet színházba menni, kiállításokat látogatni, lesz rendhagyó történelemóra, szabad a könyvkölcsönzés. Jövő héten, január harmadik hetén pedig hét napon át zajlanak majd a magyar kultúra előtt tisztelgő események.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Szünet után jön a pezsgés
Ha hiányzott volna a kultúra… Most már minden nyitva Fotó: Asztalos Ágnes

Mint korábban megírtuk, a székelyudvarhelyi kulturális intézmények egy közös döntés alapján december 22. és január 9. között bezárták ajtóikat a közönség előtt, az intézkedéssel az energiafogyasztás csökkentését, illetve a tudatos fogyasztás fontosságának népszerűsítését kívánták elérni. A szünet véget ért, az élet beindul ezen a héten.

Variációk tárlatokra

Igazából már a múlt hét sem telt kultúra nélkül Székelyudvarhelyen, hiszen a Művelődési Ház és a Székelyföldi Filharmónia immár hagyományos újévi hangversenyét megtartották a Városháza dísztermében. Vasárnap pedig a Művelődési Ház mozivá alakult, itt vetítették le az erdélyi „turnén” levő Magasságok és mélységek című filmet, népes közönség előtt. Simon Mária Tímea, az intézmény vezetője elmondta, hogy továbbra is megtekinthető Erdély Bálint Előd Formák és vonalak című művészi aktokat bemutató fotókiállítása, sőt céges és baráti társaságok csoportos tárlatvezetésre is jelentkezhetnek a héten a 0266–218147-es telefonszámon. Látogatható a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola karácsonyi tárlata is. 
Csütörtökön, január 13-án a doni katasztrófa 80. évfordulója alkalmából rendhagyó történelemórát szerveznek, Nagy József hadtörténész ad elő. Szombaton pedig egy igazán rangos esemény házigazdája lesz a Művelődési Ház: a bicentenáriumi emlékév alkalmából létrehozott – Magyar vagyok – Petőfi 200 című képzőművészeti kiállítássorozat indító és egyben megnyitó rendezvényének, amelyen dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke nyit meg.  

Jönnek a Pálosok

A könyvtár tegnap már a megszokott téli nyitásrend szerint fogadta az olvasókat – közölte Szőcs Endre igazgató. Mint mondta, javában készülnek a jövő héten, január 16–22. közötti rendezvénysorozatra, amelyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából szerveznek meg minden évben. A könyvtár a szervezés az egyik fő motorja, és Szőcs elárulta lapunknak, hogy a sokéves szokástól eltérően idén nemcsak a gálaműsoron, hanem már a jövő hét elején bejelentik, hogy kik kapják ezúttal az Udvarhelyszék kultúrájáért díjakat. 
A múzeumban kifelé még csend van, bár a falak között lázas munka folyik: ezt a felemás év végi, év eleji szünetet felújításra, meszelésre és korszerűsítésre használták ki, például okos lámpákat, légkondícionáló berendezést szereltek be a kiállítóterekbe. Miklós Zoltán igazgató azt mondta, hogy nagyobb volumenű kiállításokra készülnek az idén, és ehhez nagyobb volumenű átalakításokra volt szükség. Bontják jelenleg a nagy sikert aratott hangszerkiállítást, amely innen Marosvásárhelyre költözik, és elkezdik építeni a Magyar Nemzeti Múzeumtól érkező Pálosok című kiállítást, amely átfogó képet mutat majd az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend világáról. A megnyitó február 2-án lesz – árulta el Miklós. A Kossuth Lajos utcai Képtárban viszont van, amit megnézni: a héten még betekintést nyerhetünk Györkös Mányi Albert varázslatos képi világába, aztán január 19-én ugyanitt a Sepsi 100 képzmőművészeti tárlat nyílik meg.

Asztalos Ágnes

Táncház és színház

Az Udvarhely Nép­tánc­mű­hely­nél is „belső munka” zajlik, pontosabban a táncosok egy újabb előadáson dolgoznak, illetve vendégszereplésekre készülnek. A héten viszont már lehet táncházba menni, várnak mindenkit szeretettel csütörtökön este a próbatermükbe – tájékoztatott Orendi István igazgató.
Végére maradt a színház, pedig az elkövetkező napokban nem akármilyen műsortervvel kecsegtetik a kultúrára kiéhezett udvarhelyieket. Holnap és holnapután újra megtekinthető az Afterparty című improvizációs produkció a Tomcsa Sándor Színházban, aztán pénteken, január 13-án a Vigadóart és az Udvartér Teátrum produkcióját látják vendégül. A Yasmina Reza Egy élet háromszor című vígjátékot aznap kétszer, 18 és 20 órától is játsszák. 
Már csak a marosvásárhelyi Hahota Színtársulat vendégszerepel: a Megette a fene az egészet című szilveszteri kabaréjukat a Művelődési Házban adják elő vasárnap és jövő hétfőn 17 és 20 órától.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!