Hirdetés

Viszonylag csendesen teltek az ünnepek

Az ünnepi időszakban is bevetésre készen állt a mentőszolgálat, a rendőrség és a tűzoltóság, akadt is tennivalójuk bőven. Az idei ünnepi statisztikák alapján Hargita megyében a három szerv összesen 447 riasztást regisztrált. A korábbi évekhez képest, a mentőszolgálat munkatársait nem riasztották petárda okozta sérülésekhez.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc
Viszonylag csendesen teltek az ünnepek
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

A Hargita Megyei Mentőszolgálat által elkészített, az ünnepi időszakra vonatkozó statisztikai adatok alapján: összesen 133 riasztás érkezett, amelyből a legtöbb esetben, összesen húsz alkalommal lázas megbetegedések miatt kellett helyszínre menniük a mentőszolgálat munkatársainak. Ezt követte a magas vérnyomás, illetve hasi fájdalmak miatt kórházba szállított betegek száma – külön-külön tizenhat alkalommal, ami összesen 32 esetet jelentett.
Az ünnepek alatt Zete­váralján közúti balesetben egy személy könnyebben sérült. 
Az ünnepi időszak érdekessége a tavalyhoz képest, hogy idén kilenc várandós kismamát szállítottak kórházba, valamennyi esetben a terhesség kilencedik hónapjának végén hívták a segítséget. 

– Nem jelenti azt, hogy pont akkor meg is születtek a csecsemők, de ilyenkor ez a szokásos eljárás. Az idei ünnepek alatt sem petárda okozta sérülésekhez, sem pedig verekedés miatt nem riasztották a mentősöket – mondta a diszpécser.

Hozzátette: átlagosnak nevezhető ünnepi időszak volt, a hasfájdalmakkal kórházba szállított személyeket leginkább ünnepi statisztikába veszik fel, ugyanis legtöbbjüknél epegörcspanaszokra jellemző fájdalmak jelentkeztek. 
Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Tűzoltóság sajtószóvivője beszámolt arról, hogy az elmúlt két hétben, karácsony és szilveszter között 136 sürgősségi hívást regisztráltak, ahová a Hargita megyei tűzoltókat 116 alkalommal riasztották, míg a rohammentősöket (SMURD) húszszor tűzesethez és egyéb rendkívüli helyzetekhez.
– A karácsony és szilveszter időszakában összesen 32 riasztás érkezett, ez tizenöt százalékkal kevesebb a tavalyi év hasonló időszakához, amikor negyvenegy esethez tárcsázták a 112-es segélyhívó számot.
Maria Plumbu, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint: az elmúlt két hétben körülbelül 178 sürgősségi hívást kaptak a rendőrség munkatársai, ezek között szerepelt: közúti baleset, közlekedési szabálysértés és testi sértés is.
 

Kövessen a Facebookon!