Hirdetés

Világbajnoki címért is vívnak

Zsúfolt versenynaptár a csík­sze­re­dai ökölvívók szá­má­ra, hiszen egy sportoló vi­lág­baj­nok­sá­gon, egy pedig országos bajnokságon szerepelt, szombaton amatőr és profi gála lesz a megyeszékhelyen, egy hét múlva pedig a felnőttek lépnek ringbe a bajnoki címekért. Szombaton világbajnoki öv­ért harcol egy kolozsvári és egy venezuelai bokszoló az Erőss Zsolt Arénában.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 9 perc
Világbajnoki címért is vívnak
Fotó: VSK CSík

Országos bajnokság, vi­lág­baj­nok­ság, amatőr és profi gála, utóbbin egy címmérkőzés, majd újabb országos bajnok­ság – röviden így foglalhat­nák össze a csíkszeredai ököl­ví­vók az elmúlt heti, illetve az elkövetkező tíz nap eseményeit. Csíkszeredában a bokszélet egyre pezsgőbb, ezt bizonyítja az is, hogy másfél év után újabb nemzetközi amatőr és profi gála helyszíne lesz a megyeszékhely és ezúttal is címmérkőzéssel.

– Szőcs Bence holnap érkezik haza Jerevánból, ahol az U16-os világbajnokságon vett részt. A VSK Csík­sze­re­da sportolója a 46 kilogrammos súlycsoportban lépett a ringbe és a kilencedik helyen zárt, miután a korosztályos orosz bajnok Magomedov pont­o­zással nyert ellene. Bartók Zsolt viszont Bákóban bokszolt, a VSK Csíkszereda ökölvívója az U18-as országos bajnokságon a 71 kilogrammos súlycsoportban bronzérmet szerzett. Hétfőtől Brăilán rendezik a felnőttek országos bajnokságát, amelyen szintén a VSK színeiben Fikó Oszkár a 71 kilogrammos súlycsoportban lép majd a ringbe

– nyilatkozta lapunknak Todor Loránd, a VSK Csíkszereda edzője.


Hirdetés

Amatőrök és profik küzdenek

Szombaton újabb nemzetközi ökölvívó gálát tartanak Csíkszeredában. Tavaly májusban a magyarországi Toto Boksz Promotion és a csíkszeredai Bene Regaz SE közös szervezésében volt hasonló gála, az akkori esemény csúcspontja a Fikó Oszkár és Robert Gusti közötti a Global Boxing Federation 67 kilogrammos súlycsoportjának világbajnoki címéért kiírt mérkőzés volt, amelyet pontozással nyert meg Fikó. Akárcsak tavaly, idén is lesz címmérkőzés a gálán, amelynek a helyszíne ezúttal az Erőss Zsolt Aréna lesz.
A gála 17 órakor kezdődik az amatőr ökölvívók mérkőzéseivel. – A Csíkszereda Kupáért az amatőr ökölvívók harcolnak, jelenleg 12 mérkőzést tudtunk leszervezni. Maros, Bihar, Kolozs, Bákó és Brassó megyéből érkeznek sportolók, de ringbe lépnek a helyi ökölvívók is, többek között Szőcs Bence és Bartók Zsolt is – nyilatkozta lapunknak Todor Loránd, aki a gála amatőr részét szervezi. Hozzátette, az első profi mérkőzés a tervek szerint 19 órakor kezdődik.
A profi gálát a székesfehérvári Kiliti Promotion szervezi öt mérkőzéssel, amely­ből egy vb-címért lesz. A szé­kes­fe­hér­vá­ri Kiliti Tamás a bosnyák Luka Veljovic ellen küzd a 60 kg-os súlycsoportban, 70 kilogrammban Fikó Oszkár a szintén bosnyák Nerdin Fejzovic ellen lép ringbe. A szé­kely­ud­var­he­lyi Katona Ferenc a 72 kg-os súlycsoportban a bosnyák Vukan Lasica ellen harcol, míg a bukaresti Costel Daniel Câmpeanu ellenfele még egyelőre nem ismert. Mind a négy mérkőzést hat menetre tervezik, ám ezek kiütéssel is véget érhetnek.

Marius Antonietti archívumából
Marius Antonietti Csíkszeredában lehet világbajnok


Az est fénypontja az UBO-címmérkőzés. Az Universal Boxing Organization (UBO) égisze alatt több súlycsoportban, kategóriában és földrajzi alapon is tartanak címmérkőzést, a szombati az UBO Inter Continental középsúly (72,6 kg) címéért megy majd. Az UBO-t 2004-ben alapították, a boxrec.com szerint 2008-ban írtak ki először Inter Continental címmeccset könnyűsúlyban, amit Francis Chaka nyert meg, a tanzániai egyébként háromszor védte meg ezután a vb-övet. 2012-ben a bolgár Ribcsev, egy évvel később az orosz Magomedov, 2019-ben a máltai Schembri, 2021-ben a malajziai Adli Hafidz derekára került a vb-öv. Mivel a tavaly nem volt címvédő mérkőzés, így szabaddá nyilvánította az UBO az övet. 
Az UBO Inter Continental középsúly címvédő mérkőzését a Szászrégenben született, jelenleg Kolozsváron élő Elvio Serciu Marius Antonietti és a venezuelai Yeison Gonzalez vívja majd, a küzdelem 8 menetes, vagy egyik fél kiütéses győzelméig tart.
Antonietti a BoxRec szerint idén öt profi mérkőzést vívott, kettőt pontozással, egyet kiütéssel nyert meg, egyen leléptették ellenfelét az első menet végén, egyet pedig pontozással vesztett el. Gonzalez a BoxRec szerint idén két profi meccsen van túl, márciusban az első menetben leléptették egy dubaji gálán, egy hónapja pedig Caracasban pontozással nyert.
A szombati gálára 50 lej lesz a belépő.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!