Hirdetés

Vidéki iskolák előnyben

Miközben sokasodnak az iskolai problémák, növekszik a szorongó, depressziós, viselkedési gondokkal küszködő gyermekek száma, még mindig több száz – főleg vidéki – gyermek és több iskola sem jut ingyenes pszichológiai szolgáltatáshoz. Sok éve nem hirdettek meg iskolai tanácsadói helyet a megyében, mert a szaktárca nem engedte a keretbővítést, most viszont tíz új állásra várják a jelentkezőket. 

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Vidéki iskolák előnyben
Illusztráció Fotó: Hodgyai István

Ebben a hónapban jelentette be az Oktatási Minisztérium, hogy 1200 új iskolai tanácsadói helyet hirdetnek meg, Hargita megye tíz állást kapott. Demeter Levente főtanfelügyelő szerint megyénkben az országos átlagnál jobb a helyzet, hiszen míg vannak olyan megyék, ahol háromezer tanulóra jut egy iskolai tanácsadó (például Prahova, Giurgiu és Neamț), nálunk ez a szám nyolcszáz körül alakul. A főtanfelügyelő szerint az évek óta várt bővítést az Országos Helyreállítási Alapból érkező pénz tette lehetővé.

A számok és a törvény
Tulajdonképpen már 2020 óta létezik az a törvény, amely az egy iskolai tanácsadó körzetéhez tartozó tanulók számát legtöbb ötszázra tette, ám ezt nálunk eddig nem alkalmazták.

– Bár van erre törvény, a kérdés az, hogy lehet-e alkalmazni. Mi a meglévő állásokkal tudtunk tervezni, ha a törvény szerint tettük volna, akkor még több település maradt volna pszichológiai szolgáltatás nélkül – mondta Demeter Levente.

Hargita megyében 50 337 a tanulók száma, és összesen hatvannégy iskolai tanácsadó dolgozik a Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ égisze alatt, jelentős részük több iskola és napközi között osztja meg munkaidejét.

– Habár így is nagyok a körzetek, van, hogy egy kollégához több mint 1200 tanuló tartozik, országosan az első tízben mindig benne voltunk a tanácsadók számát tekintve.

Jó, hogy kaptunk most tíz helyet, de ahhoz viszonyítva, hogy a 2020-ban megjelent törvény szerint harmincnégy új állás fedezné az igényeket, ez még mindig kevés.

Egyértelműen örülünk a bővítésnek amiatt, mert megsokasodtak a problémák, egyre látványosabb az agresszió az iskolákban, sok a stressz, a szorongás, a depresszió, miközben a pedagógusok túlterheltségre, tehetetlenségre panaszkodnak. Kell a segítség  – hangsúlyozta Szabó Irén-Ottilia, az Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ vezetője. 

Melyik iskola kap tanácsadót?
Megtudtuk, hogy a szaktanfelügyelővel közösen, a szükségletek figyelembevételével nagyjából fel is vázolták, hogy hol hirdetik meg az új állásokat, de a tervre a tanfelügyelőség mondja ki az utolsó szót. Az elképzelés szerint Oroszhegy községbe, Etéd környékére, a Homoródmentére, Varságra, a Gyimesekbe kerülhet végre állandó iskolai tanácsadó, másfél posztot hoznak létre Alcsíkon, illetve egy teljes állást a csíkszeredai napköziknek, és két helyet a központ úgymond magának tartana meg, a sajátos nevelési igényt kérelmezőkkel foglalkozó bizottságba.

– Elsősorban azokat a településeket, tanintézeteket néztük, ahová eddig csak sürgősségi esetben jutott ki szakember, illetve azokat, amelyek olyan kolléga körzetét alkották, aki 1200-1300 gyermek után felelt – közölte Szabó Irén-Ottilia. Úgy tudják – de ez még nem teljesen tisztázott –, hogy

elvileg március elsejétől hirdetik meg a helyeket, de aki rendes tanári státuszt szeretne, annak a nyáron majd versenyvizsgáznia kell.

Iskolai tanácsadói állásra pszichológus, pedagógus, szociálpedagógus, valamint szociológus végzettséggel rendelkezők jelentkezhetnek.

Jelenleg az országban valamivel kevesebb mint 2300 iskolai tanácsadó dolgozik, miközben a közoktatásban több mint 2 750 000 gyermek vesz részt. A jelentős bővítést a szaktárca azért lépte meg, hogy minél több tanuló férjen hozzá az ingyenes pszichológiai szolgáltatáshoz, illetve pályaválasztási tanácsadáshoz. További cél az iskolai bántalmazás megelőzése, illetve az iskolaelhagyás megfékezése, azáltal, hogy tanácsadást, tájékoztatást és egyéb foglalkozásokat nyújtanak a veszélyeztetett tanulóknak és szüleiknek.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!