Hirdetés

Veszélyes a TikTok a gyerekekre? Az Európai Bizottság szerint igen

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok platform ellen, különös tekintettel arra, hogy a vállalat esetleg megsértette-e az EU digitális szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályait.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Veszélyes a TikTok a gyerekekre? Az Európai Bizottság szerint igen
Képünk illusztráció Fotó: pixabay.com

A vizsgálat fókuszában számos terület áll, beleértve a kiskorúak védelmét, a reklámok átláthatóságát, valamint a függőséget okozó tervezést és a káros tartalmakat. Az előzetes vizsgálat során a Bizottság több forrásból merített információt, ideértve a TikTok által 2023 szeptemberében benyújtott kockázatértékelési jelentést és a vállalat hivatalos információkérésekre adott válaszait. Ezek az adatok alátámasztották annak szükségességét, hogy további vizsgálatokra legyen szükség a TikTok tevékenységeinek alaposabb megértése és értékelése érdekében.

A Bizottság egyik fő aggodalma a kiskorúak védelme, különösen az online térben való biztonságuk és az esetlegesen káros tartalmak elleni védelem. 

A TikTok számára az eljárás jelentős következményekkel járhat, beleértve a lehetséges büntetéseket és kötelezettségeket a jogsértések orvoslása érdekében.


Hirdetés

Mint ismeretes, az EU tavaly életbe lépett rendelete szerint a legalább 45 millió felhasználójú online platformoknak, mint például a Google, a Facebook és a TikTok, évente részletes jelentést kell benyújtaniuk az Európai Bizottságnak a felhasználóikat fenyegető veszélyekről. A jelentéseknek értékelniük kell az algoritmusok által kezelt tartalmak hatását, például a zaklatás, a jogsértő tartalmak és a dezinformáció terjedését, valamint az emberek mentális egészségét. Az érintett cégeknek intézkedéseket kell tenniük a kockázatok enyhítése érdekében az értékelések alapján.

A vizsgálatról bővebb információ itt olvasható.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!