Hirdetés

Életet menthet az idejében felfedezett elváltozás

A teljes májusi hónapot felölelő me­la­nó­ma­szű­rést szer­vezett a Csík­sze­re­dai Megyei Sürgősségi Kórház, a nagy érdeklődés miatt a megadott időintervallumra egy hét alatt beteltek a helyek. A bőrgyógyá­szati szakrendelőben zajló anya­jegy­vizsgálatra továbbra is lehet jelentkezni, ehhez családorvosi beutaló és előjegyzés szükséges.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Életet menthet az idejében felfedezett elváltozás
Az anyajegyeket érdemes rendszeresen ellenőrizni, ellenőriztetni Fotó: Képernyőfotó: Hargita Stúdió

Mint arról korábban beszámoltunk, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház május 31-ig naponta 11–12 óra között ingyenes melanóma-szű­rő­vizs­gálatot szervez a bőrgyó­gyászati járóbeteg-rendelőben, ehhez családorvosi beutaló (ún. küldőpapír) nem kell, de előjegyzés szükséges.

– Olyannyira nagy volt az érdeklődés, hogy a szűrővizsgálatra megadott időintervallumra egy hét alatt beteltek a helyek. Ettől függetlenül továbbra is lehet jelentkezni anyajegyvizsgálatra a járóbeteg-rendelői tevékenység keretében, amely továbbra is ingyenes, annyi különbséggel, hogy családorvosi beutaló és előjegyzés is szükséges

– tájékoztatott Kiss Edit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szóvivője.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Mint részletezte: a mela­nóma jelenleg a rosszindulatú daganatos megbetegedések mintegy három százalékát teszi ki, ezért a javallatok továbbra is változatlanok, magasabb a kialakulás kockázata azoknál, akik gyakran leégtek a napon, sokat szoláriumoznak, fehér bőrűek, világos hajúak, sok anyajegyük van.

Képernyőfotó: Hargita Stúdió
„Anyajegyeinket érdemes rendszeresen ellenőrizni, ellenőriztetni családtagjainkkal, ha aszimmetriát, szabálytalan, elmosódott határt, színgazdagságot, 6 millimétert meghaladó nagyságot, a korábbi állapothoz képest elváltozást észlelünk, bőrgyógyászhoz kell fordulni. Emellett évente javasolt bőrgyógyászati szűrővizsgálat mindenkinek, a világos bőrű és sok anyajeggyel rendelkező személyeknek pedig kötelező, annak érdekében, hogy az elváltozásokat idejében, korai stádiumban felfedezzék. Ez jelentősen növeli a gyógyulás esélyét. Korai stádiumban az 5 éves túlélés 98 százalékos, ha áttét jelenik meg a nyirokcsomóban, akkor ez 64 százalékra csökken” – olvasható az intézmény közleményében.
A bőrgyógyászati szakrendelőben zajló anyajegyvizsgálatra tehát továbbra is lehet jelentkezni, ehhez csa­ládorvosi beutaló és előjegyzés szükséges. Kiss Edit kiemelte: valószínű, hogy akik ezután jelentkeznek, kicsit többet kell várjanak, nem kerülnek sorra májusban, ők a megszokott járóbeteg-rendelői tevékenység keretében tudnak időpontot kérni. Telefonos előjegyzésért a 0742–214951, 0758–250759, 0758–250745 és 0721–280655-ös telefonszámok hívhatók, online előjegyzésért a https://portal.spitalmciuc.ro/Programari-Online oldalt kell felkeresni.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!