Hirdetés

Válságkezelésből elégtelen

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc

Olvasom, hogy keményebb intézkedéseket és hangsúlyosabb állásfoglalást vár az illetékesektől a Kovászna megyei diáktanács a torjai, diákokat bántalmazó pedagógus ügyében. Egyetértek velük. Az iskolában ugyanis kivizsgálták az ügyet, vétkesnek is találták a tanárt, aki el is ismerte, hogy megütött néhány diákot, viszont csak holmi tessék-lássék „büntetést” róttak ki rá: két évig nem iratkozhat be fokozati vizsgára (lehet, hogy nem is akart), nem jelentkezhet doktori képzésre (lehet, hogy nem is akart), és nem pályázhat vezetői tisztségre (lehet, hogy nem is akart). Ennyi.
Ordítóan és fájdalmasan hiányzik számomra is jó néhány intézmény kiállása. Tanfelügyelőség, szülői szervezetek, nőszervezetek, gyermekvédelem, hol vagytok? Még egy állásfoglalásra sem futja? Mert igazából nem is a tanár megbüntetése a fontos, hanem az ügy, a jelenség és az, hogy az érintettek mit kezdenek vele. Ha már megtörtént a sajnálatos esemény (amelyről nagyon jól tudjuk, hogy nem is olyan ritka), legalább elvezetne oda, hogy az oktatással, gyermekjogokkal érintkező hatóságok, intézmények, szervezetek felemeljék a hangjukat, és nulla toleranciát hirdessenek a tanári visszaélésekkel és mindenféle iskolai agresszióval szemben, és sürgősen elküldjék a pedagógusokat egy olyan képzésre, ahol indulatkezelési technikákat, erőszakmentes kommunikációt és konfliktusmegoldást tanulhatnak.
Tanári berkekben hallani: felfújták az ügyet. Nincs felfújt ügy, ügy van, és pont. Amit ezúttal sem kezel az érintett közösség és intézményhálózat, hanem megpróbál a szőnyeg alá söpörni. Az ügyben már nem is az a bizonyos történelemtanár az egyetlen hibás, hanem az egész közösség, amely megengedi, eltűri, hogy ez történjen, és nem tesz semmit azért, hogy hasonló esetek ne forduljanak elő.
Ordító és fájdalmas, hogy az áldozatokról sem esik szó. Velük mi lesz egy ilyen balhé után? Ők és az egész iskolai közösség hogyan dolgozza fel az esetet? Mit tesznek azért, hogy a megrendült bizalom helyreálljon? Hogy ne közösítsék ki őket a társak, fű alatt és áttételesen ne bosszúskodjanak a felnőttek velük? Kérdések, egyelőre válasz nélkül. Mindezek fényében véleményem szerint válsághelyzet kezelésében az illetékesek elégtelenre vizsgáztak. Javításra viszont van esély. Mindig és mindenkinek.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!