Hirdetés

Úzban, ázva

Zuhogó esőben zajlott  a román nacionalista szervezeteknek az úzvölgyi katonai temetőnél tartott megemlékezése a román hősök napján. Rendbontás ezúttal nem történt, alig száz főt számláló tömeg vonult fel pópái mögött.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Úzban, ázva
Kezében a kereszt. Minden más az arcára van írva Fotó: László F. Csaba

Az eddigi bírósági döntések ellenére a második világháborúban elesett magyar és német katonák sírhelyei mellé telepített emlékmű és betonkeresztek mellett a román nacionalista szervezetek minden évben megemlékezéseket szerveznek. Csütörtökön, a román hősök napján ismét az Úz völgyébe hívták szimpatizánsaikat. A megemlékezés felszólalói ezúttal semmi újat nem mondtak, többnyire a megszokott nacionalista lózungokat pufogtatták.

Constantin Toma, Dormánfalva polgármestere kifejtette:  olyan időket élünk, mint a kommunizmusban, amikor templomokat romboltak le. Szerinte most is ez történik, és a történelem ismétli magát 2023-ban.

– Románia nem szolgáltat igazságot a saját népének, hagyja, hogy lerombolják dédnagyapáink sírját – siránkozott.

A Calea Neamului (a Nemzet Útja) nevű szervezet elnöke, Mihai Sorin Tîrnoveanu ezúttal is arról beszélt, hogy  nem hagyják elbontani a kereszteket: amikor jönnek a buldózerek, saját testükkel védik majd azokat.

– Ez a mi kötelességünk. Ezzel tartozunk dédapáinknak és a következő generációknak, hogy tudják, hol nyugszanak hőseink. Ki meri azt kijelenteni, hogy nem nyugszanak itt hőseink? Ez olyan, mintha az első világháborút tagadnánk. Úzvölgye Románia szíve, ahol kézzelfogható az ország sokszínűsége – hangoztatta.

A politikusoknál jóval hosszabban beszélt a pópa, olyannyira, hogy közben a nap is kisütött, igaz, a megemlékezés végére ismét beborult, és újra eleredt az eső.

Amit az úzvölgyi katonatemetőről tudni érdemes

Mint ismeretes, Dormánfalva város önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a sírkertben. Korábban a temetőt a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon. 2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták ezt megakadályozni. Egy héttel az erőszakos cselekmények után az illetékes román hatóság tisztázta, hogy nem az úzvölgyi katonatemetőben nyugszik az a 149 román katona, akinek a névsorolvasása is része a temető erőszakos elfoglalása utáni ceremóniának.

2021 októberében a Bákói Ítélőtábla jogerősen érvénytelenítette azt az önkormányzati határozatot, mellyel Dormánfalva közvagyonává nyilvánította a Hargita megyében található, Csíkszentmárton községhez tartozó úzvölgyi katonatemetőt. A 2022 februárjában hozott alapfokú ítélet érvénytelenítette a Dormánfalva polgármestere által kiállított 2018.12.17/69-es építési engedélyt a nemzetközi temető emlékművének és a román hősök ötven keresztjének a felállítására vonatkozóan, és a törvénytelen építmény lebontását rendelte el. Rá egy évre a Bákói Ítélőtábla alaptalannak ítélte a fellebbezést, és megerősítette a Csíkszentmártonnak kedvező alapfokú ítéletet.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!