Hirdetés

Útlezárás, szekérparkoló

Csíkszeredában péntek este 10 órától lezárják a járműforgalom elől a Csíksomlyóra vezető főbb útvonalakat, az utakat fokozatosan nyitják meg a búcsús tömeg elvonulása után. A szekereknek is parkolóhelyet jelöltek ki.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 5 perc
Útlezárás, szekérparkoló
Minden évben hatalmas emberáradat veszi birtokba a Szék útját pünkösd szombatján. Autósok kizárva Fotó: Illusztráció

A zarándokok által hasz­nált csíksomlyói út­vo­nalakat holnap este 10 órától lezárják az autósforgalom elől, majd a búcsús tömeg elvonulását követően fokozatosan felszabadítják – jelentették be tegnap sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, a helyi lakosok szombaton reggel 6 óráig, illetve este 6 órától a lakcímük igazolásával már behajthatnak utcájukba, de a búcsú napján csak a hatósági autók és a behajtási engedéllyel rendelkezők haladhatnak gépkocsikkal a következő utcákban: Szék útja – teljes hosszában, Nagymező utca – teljes hosszában, Kissomlyó utca – teljes hosszában, Kájoni János utca – a Nagymező utcától az agyagfalvi eltérőig, Nagyrét utca – a Lukoil benzinkút melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon, Taploca utca – a taplocai körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon, Márton Áron utca – a református templom melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon, Hunyadi János utca – a temetőhöz közeli ideiglenes körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon, Haladás utca – teljes hosszában, Kertészek utca – teljes hosszában.


Korodi Attila polgármester közölte, az autóbuszok parkolása idén is szervezetten, hatósági segítséggel történik. A Székelyudvarhely felől érkező buszok a Hajnal, az Akác, a Fürdő és a Baromtér utcában, továbbá az ipari övezet északi részén, a Rét utcáról az egykori mészárszék felé vezető utcában is parkolhatnak. A Felcsík, illetve a Gyimesek felől érkezők az elkerülő út két érintett körforgalmától a taplocai körforgalomig terjedő országútszakaszokon parkolhatnak. A Há­romszék irányából jövő za­rándokbuszok a Brassói úton (a MIDA-tól az állomásig terjedő szakasz külső sávján) állomásozhatnak. A Pálfalva felől érkező buszok a 4-es számú községi út mentén, a Csíkszentlélek irányából érkezők pedig a Szentlélek utcában és a mellékutcáiban parkolhatnak (a Hunyadi János utcától a város kijárata felé eső szakaszon).
Lévén, hogy a búcsú helyszínén a lovak és a szekerek jelenléte veszélyt jelenthet, a szekerek nem vonulhatnak fel a hegynyeregbe. Számukra a csobotfalvi közbirtokosság udvarán, a Somlyó-hegy Fitód felőli lábánál (a Sutával átellenben), valamint a Kígyóspusztán jelöltek ki „parkolóhelyeket”.
– A vásárosok a tavalyi jól bevált rendszer szerint csak a búcsúhoz illő termékeket árusíthatnak, szervezett körülmények között. A Szék útjának javításával is sikerül hozzájárulnunk a kegyhely szebbé tételéhez, és felkészülten, búcsús áhítattól vezérelve várjuk a híveket – fogalmazott Korodi Attila.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!