Hirdetés

Útkeresés a kiúttalanságban

Nyolc helyen is észlelték a 135-ös megyei út károsodását még a tavaly a Siklód és Etéd közti szakaszon, a helyreállítást azonban csak a szükséges tanulmányok és szakvéleményezések elkészülte után kezdhetik el.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Útkeresés a kiúttalanságban
Elcsúszott az útfelület. Alternatívát keresnek Fotó: Rátz-Illés Mária

Még a tavaly jelentős mértékű kár keletkezett a 135-ös megyei út Siklód és Etéd közötti szakaszán, ekkor nyolc helyen felszíni csúszást észleltek, ami lényegesen megrongálta az út felületét. A nevezett útszakasz korszerűsítése évek óta zajlik, viszont a talaj szerkezete nem bizonyul a legalkalmasabbnak útépítésre. Mivel más, alternatív útvonal nem áll rendelkezésre a hely adottságai miatt, csak a már meglévő útszakasz rendbetétele kerülhet szóba. 
Az említett útszakasz korszerűsítését még 2020-ban kezdték el, azóta sikerült az Etéd–Küsmöd közti szakaszt aszfaltozni, a Küsmöd–Siklód szakaszon pedig a földmunkákat, a ballasztozást és a törtkő elterítését elvégezni – közölte lapunk megkeresésére Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Az észlelt talajcsúszásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a problémák feltárásához szükséges volt földtani felmérést végezni, valamint szakvéleményezést is el kell készíteni, hogy jól azonosíthatóak és kiküszöbölhetőek legyenek a talajmozgás okozta károk. A szakvéleményezésre még várni kell, de a földtani felmérés eredményeit megosztotta velünk.
Mint mondta: a felszíni csapadék és a talajvíz megfelelő elvezetésére drénrendszert kell kialakítani, illetve az útfelület és az oldalak stabilitása érdekében vasbeton cölöpökre alapozott rugalmas támfal szükséges. A tanulmány részletesen bemutatja és elemzi a földrétegek összetételét és a csúszás tényezőit, amelyek az útfelület töltésrétegeit eltaszítva félméteres szintkülönbséget is produkáltak. A két felszíni réteg alatt – egy növényi és egy homokos-kavicsos – könnyen mozgó szürke- és barnaagyag-réteg található, ami főleg esőzések és a munkálatokkal járó földmozgások során ingataggá teheti a felette levő rétegeket. 
„Ezeket a jelenségeket nem lehet előre látni, sem ezen az útszakaszon, sem máshol, vannak olyan utak, ahol eddig nem volt jellemző a csúszás, süllyedés, viszont a munkálatok után sajnos előfordul az út ilyen típusú rongálódása” – osztotta meg tapasztalatait közleményében Borboly Csaba.

Képernyőfelvétel
Fél méter szintkülönbség is keletkezett az úttesten

A tanácselnök szerint más alternatív útvonalak keresése, beleértve a magánterületeket, szűzföldön haladó nyomvonal kijelölése hátrányos a kisajátítási eljárás összetettsége, illetve időigényessége miatt, továbbá a kisajátítási eljárás költsége jelentősen feltornászná a beruházási költségeket.
A talajcsúszást megelőző intézkedésekről, és a más nyomvonal kereséséről szólva megjegyezte: a megoldás nem­csak gazdasági szempontból nem lenne kifizetődő, de a megye jelenlegi korlátolt költségvetési lehetőségei miatt egy igen hosszú folyamatot jelentene. Nem mellékesen – fűzte hozzá – ezek a jelenségek többnyire csak az útépítési munkálatok után jelentkeznek, az építéssel járó földmozgatás következtében. Borboly szerint az útkárosodást, ahol indokolt volt, jelezték a járművezetőknek, ahová pedig további jelzések szükségesek, ott a kivitelező egészíti ki. Az útjavítási munkálatok elkezdéséről szólva leszögezte, a szakértői véleményezés nélkül nem tudják kiadni a parancsot a munkálatok elvégzésére, így arra még meg kell várni.
Lapunk korábban Szilveszter Attila etédi polgármestert is megkereste az ügyben, aki szerint még az ősszel elkezdődött az út járhatóvá tétele, a károsodott részeket feltöltötték, kiegyenlítették. A polgármestert is megkérdeztük egy esetleges új nyomvonal kialakításának lehetőségéről, de ő sem tartja le­het­sé­ges megoldásnak ezt a hely adottságai és a környező területek tulajdonviszonya miatt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!