Hirdetés

Ünnepségek Gyergyószéken: dalban, versben és emlékekben

Gyergyószék településein is megemlékeztek a szabadságharc hőseiről: Remetén lovas felvonulással indították az ünnepséget, míg Ditróban a községi könyvtárban kétszáz perces felolvasást hirdettek meg Petőfi Sándor műveiből. Köllő Enikő könyvtáros, az esemény ötletgazdája elmondta: várakozáson felüli érdeklődést váltott ki a kezdeményezés, a könyvtárban kialakított Pilvax-sarokban idősek, fiatalok, egyénileg és egyesület vagy intézmény képviseletében is érkeztek felolvasók, így bőven túlhaladták a tervezett kétszáz percet.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ünnepségek Gyergyószéken: dalban, versben és emlékekben
Fotó: Székely Szidónia

A gyergyóalfalvi megemlékezések, ünnepségek március 14-én kezdődtek el: a Sövér Elek Szakközépiskola és az azonos nevű cserkészcsapat jelentős részt vállaltak ezek szervezésében. Kedden Petőfi verseiből válogatva tartottak szavalóversenyt az iskola dísztermében, március 15-én pedig történelmi sétával indították a megemlékezést a helyi temetőben, ahol koszorút helyeztek el Baricz István, Róth József, Veress Zsigmond, Gáll István, Lőrincz Imre, Baricz Ferenc, Gáll Ignác, Bege Ferenc, Baricz Ferenc és Gáll Lajos, a szabadságharc alfalvi hőseinek sírjánál.

A délelőtti szentmise után zászlófelvonás, koszorúzás és ünnepi beszédek következtek, este a művelődési házban folytatódik az ünnep gálaműsorral, amelyben a Sövér Elek Szakközépiskola diákjai és a Nagy Imre Népi zenekar fellépése koronázza meg az ünnepet.

Gyergyócsomafalván a község főterén lévő Kossuth-szobornál emlékeztek és ünnepeltek a község lakói a Köllő Miklós Általános Iskola és a Petres Ignác fúvószenekar közreműködésével. Az ünnepség egyik meghívottjaként Vincze Loránt európai parlamenti képviselő a székelyek mai szabadságvágyát fogalmazta meg beszédében.

Itt, Székelyföldön ismét hangosan el kell mondanunk, hogy a székely szabadság nem olyan, amit és amennyit a hatalom engedélyez nekünk, hanem olyan, amilyet mi szeretnénk magunknak.

Olyan zászlókkal magunk körül, ami a miénk, olyan nyelven, ami  a miénk, és a vággyal, hogy ne csak megtűrjön bennünket ez az ország, amelyben élünk, hanem legyünk egyenrangú polgárok, ismerjék el és támogassák értékeinket, nyelvünket, hagyják, hogy mi döntsünk a minket illető dolgokban – fogalmazott Vincze Loránt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!