Hirdetés

Új szintet nyitnának meg a látogatók előtt

Sikeres időszakot tudhat maga mögött a parajdi sóbánya, több mint félmillió látogatót jegyeztek az elmúlt évben. Új tervekkel, fejlesztésekkel vágtak neki az ideinek is: egy új szint megnyitásán dolgoznak a látogatók számára, és gépparkjuk is bővült egy korszerű sómarógéppel.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Új szintet nyitnának meg a látogatók előtt
Várják a látogatókat. Fejlesztések a kitermelésben is Fotó: Bíró István

Folyamatosan zajlik a parajdi bányában a kitermelés, évente 80-100 ezer tonna sót hoznak a felszínre, ennek nagyobb hányadát pedig csúszásgátlóként a Hargita, Brassó, Kovászna és Maros megyei utakra szórják. Korszerű sómarógéppel gyarapodott gépparkjuk az elmúlt évben, amelynek köszönhetően sokkal biztonságosabbá vált a kitermelés, hiszen nem kell sem robbantani, sem vágni már.

– Több millió eurós beruházás volt ez a sómarógép, és elsőként az országban nekünk sikerült beszereznünk. Mára már több bányánál is beszerzés alatt van ugyanez a szerkezet, és az egész SALROM igyekszik átállni erre az új technológiára

– részletezte Sebestyén József, a parajdi sóbánya műszaki igazgatója. Távlati terveik között szerepel, hogy optikailag fehérebbé tegyék az általuk kitermelt sót, és néhány éven belül már asztali sóként is forgalmazni tudják azt. 


Hirdetés


Sebestyén József közölte, arra is készülnek, hogy egy új szintet nyissanak meg a látogatók előtt. Jelenleg a szint biztonságossá tételén dolgoznak, azaz tisztítják és faragják a falakat, szegelik a repedéseket. Ezek a munkálatok még ebben az évben eltartanak, de jövőre hozzákezdenek az új látogatható tér „berendezését” célzó különböző beruházásokhoz. Az ilyen jellegű  fejlesztések előzetes becslések szerint 6-7 millió eurós költségekkel járnak, amelyet saját forrásaikból valósítanának meg. 
Ötszázhetvenegyezer látogatót jegyeztek az elmúlt évben a parajdi sóbányában. Ez a szám még mindig nem érte el a Covid előtti, azaz 2019-ben jegyzett látogatószámot, ám mindenképp bizakodásra ad okot. A műszaki igazgató jelezte, növekvő tendencia figyelhető meg a látogatók számát illetően, és remélik, hogy idén újra elérik a hatszázezer főt.

Bíró István

– Reméljük, már nem történik semmi rendkívüli dolog, ami befolyásolhatná a bánya működését. A 2022-ben tapasztalt szivárgás után a tavaly nyárra teljesen visszaállt a turisták bizalma, és bízunk benne, hogy ez így is marad

– fogalmazott a műszaki igazgató. Hozzátette, talajvíz mindig volt és ezután is lesz, a fontos, hogy legyen tudomásuk róla, hogy éppen hol van szivárgás, hogy azt megfelelően tudják kezelni.
A látogatók zömét továbbra is a belföldi turisták teszik ki, a nyári hónapokban azonban jelentősen megnő a külföldi látogatók száma is. Pünkösd környékén magyarországi „tu­ristadömping” figyelhető meg, de a világ számos országából megfordultak látogatók 2023-ban a bányában, például japán és kínai turisták is. A jegyárak idén nem változnak, a nyitvatartás pedig a látogatottság függvényében alakul.
Az elmúlt év újdonságai között említette az igazgató, hogy nyitottak egy új kávézót a sóbányában, illetve egy új üzletet is, ahol kimondottan a SALROM termékeit forgalmazzák. Mindezek mellett sikeresnek bizonyult az a közösségi könyvgyűjtési akciójuk is, amelynek köszönhetően a kávézóban egy könyvsarkot rendeztek be, így kávézás közben bárki választhat kedvére való olvasnivalót. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!