Hirdetés

Új lendülettel a tradíciókért

A Ditrói Hagyományőrző Egye­sületet nemrégiben alapították azzal a céllal, hogy a régi hagyományokat, szokásokat és a falu értékeit védje. A szervezet a helyi farsangoló, néptánc- és népdalcsoportokat, illetve a betlehemes csapatot is támogatja, működteti, akikkel egész évben tevékenykednek.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 3 perc
Új lendülettel a tradíciókért
Évtizedek óta játsszák a betlehemest Fotó: Ditrói hagyományőrző egyesület

Több, tradíciókat fenntartó, csoportot is fel­karolt az a gyer­gyó­dit­rói szervezet, amelynek cél­ja a falu hagyományainak, értékeinek megőrzése, ápolása. A Ditrói Hagyományőrző Egyesület 3 éve működik a Csoóri Sándor Alap és a helyi önkormányzat támogatásával. Évente több rendezvénnyel is szolgálnak a helyieknek és környékbelieknek is. A farsangolókkal, népdal- és néptánccsoporttal, illetve a betlehemes csapattal közösen szerveznek hagyományőrző tevékenységeket Gyergyószéken, a megye több településén, de még a határon túl is – tudtuk meg az egyesület vezetőjétől, Horvát-Puskás Enikőtől.
A téli időszak legkiemelkedőbb szokása a betlehemes pásztorjáték, annak az előadása, népszerűsítése. 

– Ditróban a legelső betlehemest 1929-ben játszották, azóta folyamatosan előadják, minden évben. Régebben nemcsak a templomban, hanem éjszaka, lakóházaknál is játszották. Mostanára ez a szokás visszamaradt, csak meghívás esetén viszik el az előadást. A Napkeleti bölcsek nevű csapat tagjai felnőttek, csak az angyalokat játsszák gyerekek – mondta a vezető.

Ditrói hagyományőrző egyesület

Hozzátette: a jelmezeket és ruhákat régi fényképek alapján tervezték, a forgatókönyvet és szöveget az idősektől szerezték be. A jelenlegi csapatban két személy is játszik, akik több mint 20 éve résztvevői a betlehemes pásztorjátéknak. Kiemelte: a Napkeleti bölcsek csoportja rajta van az UNESCO örökségeinek listáján is.
Számos helyen felléptek a betlehemes pásztorjátékkal az adventi időszak és ünnepek alatt. Részt vettek a Székelyföldi betlehemes találkozón, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum karácsonyi nyílt napján, de többször felléptek a debreceni Nemzetközi betlehemes találkozón is. Az idén még a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet öregotthon lakóihoz és Orotvára viszik el az előadást december 30-án. 
A Ditrói Hagyományőrző Egyesület tevékenységei egész évre kiterjednek: minden évben szerveznek hagyományos farsangtemetést, jelmezes felvonulást, aktívan részt vesznek a falunapokon a tánc- és népdalcsoportjaikkal. Az idén számos meghívásnak tettek eleget és vitték el népi műsoraikat más helyszínekre. Ősszel szüreti felvonulást szerveznek, ahol a helyi közösséget örvendeztetik meg zenével és tánccal, de fontosnak tartják a jótékonysági eseményeket is – tudtuk meg.
Hosszú távú terveik között továbbra is céljuk ápolni és népszerűsíteni a hagyományokat, emellett pedig fontosnak tartják ezután is felkarolni és támogatni a gyerekeket, fiatal tehetségeket.

– Ditróban jó néhány zenész és énekes fiatal él, őket is szeretnénk fejleszteni, segíteni. Nemcsak a községben, hanem innen kilépve is támogatnánk, hogy megmutassák magukat és tehetségüket
– fogalmazta meg Horvát-Puskás Enikő. 

 

Kövessen a Facebookon!