Hirdetés

Úgy jobb, ha nem tartozunk senkinek? A székelyföldi polgármesterek szerint nem

A beruházások finanszírozhatóságáról, lehetőségekről és korlátokról rendeztek rendkívüli konferenciát pénteken a Csíki Moziban a csíkszeredai önkormányzat szervezésében.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 4 perc
Úgy jobb, ha nem tartozunk senkinek? A székelyföldi polgármesterek szerint nem
Fotó: Korodi Attila/Facebook

A székelyföldi önkormányzatokat megszólító konferencián felszólalt többek között György Attila pénzügyminisztériumi államtitkár, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Korodi Attila csíkszeredai, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi, Soós Zoltán marosvásárhelyi, Kozma István csíkszentsimoni polgármester, illetve Kibédi Gyöngyvér, Zetelaka községmenedzsere. Cseke Attila fejlesztési miniszter egy fontos kormányülés miatt nem tudott eljönni az eseményre.

A helyi önkormányzatokra a jelenlegi és a közeljövőben lehívható fejlesztési források önrészének finanszírozása egyre nagyobb terhet ró. A konferencia lehetőséget biztosított a jelen lévő szép számú résztvevőnek – minisztériumi, önkormányzati, pénzügyi és gazdasági szakembereknek –, hogy szakmai panelbeszélgetések során megvitassák a hitelekben rejlő lehetőségeket és veszélyeket, ugyanis a nagy összegű beruházási pályázatokra jelentős önrészt kell biztosítsanak az önkormányzatok. Ezért, hogy a fejlődés ne torpanjon meg, akár a hitelfelvétel gondolatával is barátkozniuk kell a településvezetőknek.

A rendezvény felvezetésében elhangzott, hogy

mindezek nemcsak lehetőségek, hanem korlátok is, hisz sokszor súlyos nehézséget okoz az önkormányzatoknak az önrész előállítása, ezért nem kell idegenkedni a hitelfelvételtől, mert ha az önrészek hiányában elmaradnak a fejlesztések, gazdaságilag lemarad a térség.

Korodi Attila köszöntőjében hangsúlyozta, eljött az ideje annak, hogy nyíltan beszéljünk arról, hogy a lehívható fejlesztési források lehetőségek, de egyben korlátok is, ugyanakkor csapatmunkát igényelnek. A továbbiakban Csíkszereda elöljárója ismertette a városban zajló jelentős beruházásokat, megjegyezve, hogy ezekhez a pályázatokhoz az önkormányzat komoly önrésszel járul hozzá. A többi között megemlítette, hogy vasúti felüljáróra az önrész 26 millió lej, a buszpályaudvarra ötmillió lej.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester felhívta a figyelmet, hogy

a székelyföldiek úgy tartják, jobb, ha nem tartozunk senkinek, de ha ragaszkodunk ehhez a hozzáálláshoz, lemaradunk a versenyben.

Hiteleket kell felvenni, hogy felpörgessük a gazdaságot. A pénznek a gazdaságban van a helye, nem a pénztárban – nyomatékosította Antal.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere ugyancsak a hitelfelvétel fontosságát hangsúlyozta, mert hozzájárul a projektek sikeres kivitelezéséhez, ugyanakkor igyekeznek arra figyelni, hogy a hitelfelvétel ne terhelje közvetlenül a költségvetést.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a hitelezés témakörében kifejtette a kis és nagy megyék közti aránytalanságokat, felhívva a figyelmet arra, hogy nem jó a finanszírozási rendszer, a törvényhozó a kicsiket bünteti, igazságtalan a források biztosítása. Ezért a kis megyéknek – miként Hargita megye is – sokkal nagyobb szükségük van a hitelekre. A megyeelnök jó döntésnek nevezte az eddigi hitelfelvételeket, megjegyezve, hogy az utak építésére is jó választás volt a hitelfelvétel, ami profitot eredményezett a megyének. Fontos követni a pénzpiaci mozgásokat és érezni, hogy mikor érdemes hitelt felvenni. A hitelek tekintetében ugyanakkor úgy kell gondolkozni, hogy azzal problémákat tudjunk megoldani – ismertette Borboly Csaba.

A továbbiakban minisztériumi, pénzügyi, gazdasági és banki szakemberek bevonásával folytatódtak a szakmai panelbeszélgetések.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!