Hirdetés

Turisztikai lehetőségek a Hagymás-hegység területén

Hargita Megye Tanácsa már­vány­te­rmé­ben vitatták meg szerdán a Hagy­más-hegy­ség területét magában foglaló mestertervét, valamint a Közösségi részvétel a bio­di­ver­zi­tás irányításában elnevezésű, az Interreg Eu­ro­pe program által támogatott európai uniós projekt ke­retében tető alá hozott Helyi érintettek első találkozóját is megszervezték. 

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Turisztikai lehetőségek a Hagymás-hegység területén
Megvitatták a mestertervet. Közösségi konzultációfotó Fotó: László F. Csaba

Aszervezők a mesterterv elkészítésének első fázisaiban fontosnak látják azt, hogy az érintettekkel együtt gondolkodjanak, tervezzenek, ami által egy átfogó, széles körű fejlesztési tervet lehet majd elkészíteni az említett területre. 
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében röviden felvezette a témakört, rámutatva a természetvédelem és turizmus fontosságára a Nagyhagymás térségében, ugyanakkor fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy a természet szépségét meg kell óvnunk az unokáink számára is identitáserősítő tényezőként.

Csák László tervező közgazdász, gazdasági szakember ismertette a mestertervben szereplő elképzeléseket, a célokat, a térségre szabott speciális nézőpontokat, környezeti szempontokat. A többi között kiemelte, hogy a térség erősödő turisztikai desztináció, de az utazók kevés időt töltenek itt. Meg kell találni a módját, hogy a „másfél napos turisták” hosszabb időt töltsenek a térségben. A klímaváltozás kapcsán elhangzott, hogy hosszú távon a sípályákba történő beruházások nem fognak megtérülni. 1600-1700 méterig hóágyúzási lehetőség sem lesz, mert ha nincs elég hideg, nem lehet havat csinálni. Ezért fenntartható turizmust kell építeni, meg kell találni a kitörési lehetőségeket, környezeti kár okozása nélkül. A térségre jellemző negatív tényezők között említették a telekkönyvezési hiányosságokat, az alacsony foglalkoztatást, a térség elöregedését. Ugyanakkor a kitörési lehetőségek között felsorolták a nemzeti parkot, a magas természeti értékű legelőket, kaszálókat, az erdővagyont, az élelmiszeripari fejlesztéseket, a biodiverzitást, ami a térség identitása lett és aminek megtartó ereje is van.

László F. Csaba
Kopacz Emőke, a CIBioGo projektmenedzsere a megjelentek előtt a többi között kifejtette: a projekt megvalósításában Hargita Megye Tanácsa hat európai uniós régiót képviselő partnerintézménnyel (Province of Potenza – Olaszország; Commonwealth of L’Horta Sud – Spanyolország; Vidzeme Planning Re­gion – Lettország; Slovenia Fo­rest Service – Szlovénia; Pub­lic Service of Wallonia/Ag­ri­cul­tu­re, Natural Resources and Environment – Belgium; BURST Nonprofit Limited Liability Company – Magyarország) közösen vesz részt. A 2026 februárjáig zajló projekt kiemelten a Nagyhagymás régiót, illetve ennek a térségnek a mestertervét célozza meg. A projekt célja a régiós politikai eszközök fejlesztése strukturált részvételi módszerek bevezetésével a lakosság és az érintett felek számára a biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatások témakörében. Kiemelt pontokként hangzott el a biodiverzitás védelme és a természetmegőrzés, az ökoszisztéma-szolgáltatások fejlesztése, valamint az ökoturizmus fejlesztése.

Az előadók felhívták a figyelmet egy lakossági konzultációra is, melyen keresztül arra kérik az egyesület tagjainak településeit, lakóit, hogy a felmérés kitöltésével járuljanak hozzá a mesterterv elkészítéséhez. Ezzel kapcsolatban bővebb információt a Nagyhagymás Fejlesztési Társulás Facebook-oldalán találhat az érdeklődő.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!