Hirdetés

Továbbra is veszteséges a közüzemek

HN-információ

Két részre osztanák a csődeljárás alatt lévő Go Rt., helyi közüzemek tevékenységét, hogy megmentsék a cégnek a víz-, szennyvízszolgáltatást – erről hozott döntést utóbbi soron kívüli ülésén a gyergyószentmiklósi tanács. Ugyanakkor elhangzott Lukács Lászlónak, a közüzemek igazgatójának az éves beszámolója is.

[caption id="attachment_2533" align="aligncenter" width="620"]Lukács László beszámolt a cég tevékenységéről. Felezés Lukács László beszámolt a cég tevékenységéről. Felezés[/caption]

Jánossy Alíz janossy.aliz@hargitanepe.ro Nem újdonság, hogy a Go Rt. csődeljárás alatt áll 2013 óta, és szakcég próbál megoldást keresni a helyzetre – vázolta Lukács László, a közüzemek igazgatója. Elmondta, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő cég hatalmas adósságot halmozott fel, és továbbra is veszteséget termel, a csődeljárással megbízott szakcég pedig abban látná az áldatlan helyzet megoldását, ha két részre osztanák a közüzemek tevékenységét. Vagyis létrehoznának egy új céget, amely átvenné a Go Rt. telephelyét az ingatlanokkal és az adóssággal együtt, ezáltal a régi cég megszabadulna az adósságcsapdától és továbbra is fenntarthatná a víz-, szennyvízszolgáltatást. Az új cégbe átvitt ingóságokat pedig – az igazgató szerint – minden bizonnyal elárvereznék, a befolyó összegből pedig térítenék az adósságokat. A tanács egyetértett az igazgató által vázolt javaslattal. A Go Rt. elmúlt évi vesztesége közel hatszázezer lej volt, ezzel együtt az összadóssága 3,2 millió lej, amiből az adóhatóságnak 2,3 millió lejjel tartozik, a maradék összeg megoszlik a helyi önkormányzat, a cég szakszervezete, illetve más hitelezők között. – Ilyen körülmények közepette nem lehet nullszaldóssá tenni a céget, ingatlanjait előbb-utóbb elárvereznék, hogy kártalanítsák a hitelezőket – érvelt az igazgató. Ugyanakkor vázolta azt is, hogy az elmúlt évben kétmillió-hatszázezer liter nyers vizet tisztítottak meg és juttattak a városi hálózatba, amiből mindössze egymillió-ötszázezer liter vizet tudnak számlázni és eladni, a víz több mint fele egyszerűen „eltűnik” a rossz vezetékekben. Igazának bizonyítására a tanácsosok elé az asztalra egy rozsdás vízvezetéket tett, amit egy nappal korábban ástak ki egy csőszakadás javításakor. – Nagyon esedékes lenne a teljes hálózat felújítása, mert naponta az ilyen vízvezetékek okozta meghibásodások javításával vesződünk – hangoztatta Lukács, elmondva azt is, hogy a városi ivóvízhálózat több mint 50 éves. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a vízfogyasztást mérő műszerek felszerelésére is, mint mondta, a városban 1200 lakásban nincs vízóra, noha már 2008-tól mindenhol kellene legyen. Jelezte azt is, hogy ismét esedékes az ivóvíz- és a szennyvízszolgáltatás díjának növelése, előbbiért jövőtől 2,9 lejt kell fizetni köbméterenként, utóbbiért pedig 1,65 lejt.

Kövessen a Facebookon!