Hirdetés

Több mint püspöki rezidencia

Europa Nostra díjjal tüntették ki a kolozsvári Vallásszabadság Házát, azaz a volt unitárius püspöki rezidenciát. A Kincses Város egyik legkorábbi, 15. századi, látványos építészeti részletben gazdag polgárházát 2009–2019 között újították fel. A szombaton átadott díj a helyreállítás elismeréseként is szolgál – tájékoztatott a Magyar Unitárius Egyház sajtóirodája.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc
Több mint püspöki rezidencia
Megtiszteltetés. Az eszmei elismerés látható alakja Fotó: Fülöp Jenő

A Vallásszabadság Házának felújítása a román és a magyar kormány, illetve Kolozsvár önkormányzatának támogatásával, valamint több tucat szakember közös munkája által valósult meg – olvasható a tájékoztatásban. A tízéves folyamat végén ennek elismeréseként is szolgál az Europa Nostra díj is. 
Az eszmei elismerés látható alakja egy oklevél, illetve egy bronzplakett, amelyet a helyreállított épületen helyeztek el. A díjat Prágában adták át szeptember 26-án, amelyet az Europa Nostra hagyományai szerint a helyszínen is megerősítettek. Ezt az ünnepi alkalmat Kolozsváron november 19-én, szombaton a belvárosi unitárius templomban, majd a Vallásszabadság Házában szervezték meg.
A kolozsvári ünnepséget Rácz Norbert Zsolt lelkész áhítata nyitotta meg, majd Kovács István püspök szólt a jelenlevőkhöz. Elmondta, hálás azért, hogy a Magyar Unitárius Egyház felismerte, a múltnak eme gyönyörű darabja többre hivatott a püspöki rezidenciánál, többre hívta a történelem. Így ezt az örökséget a vallásszabadság szellemiségének ajánlotta fel.
Köszöntőbeszédet mondott Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere; Florin Irinel Frunză, az Egyházügyi Államtitkárság vezetésével megbízott igazgató; az Európai Alapok Minisztériumának képviseletében Hegedüs Csilla államtitkár; Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának részéről pedig Grezsa Csaba főkonzul. Ramona Chiriac, az Európai Bizottság romániai képviseletének vezetője videoüzenetben köszöntötte a jelenlevőket. Az Europa Nostra díjat Piet Jaspaert, az Europa Nostra alelnöke adta át. Beszédében kiemelte, a bizottság azt díjazta, hogy a súlyosan megrongálódott magánépület összetett helyreállítási folyamatot követően dinamikus, a közösség által széles körben használt közösségi térré alakult át. 
Végül Furu Árpád, a Magyar Unitárius Egyház műemlékvédelmi szaktanácsadója szólt a jelenlévőkhöz. Az ünnepségen közreműködött a Brassai vonósnégyes, akik Brassai Sámuel csellóját is megszólaltatva Kodály- és Brahms-darabokat adtak elő – olvasható a tájékoztatásban.

Kövessen a Facebookon!