Hirdetés

Tánczos Barna szerint vissza kellene telepíteni a medvéket azokba az országokba, ahol teljesen kiirtották a fajt

Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, volt környezetvédelmi miniszter nyílt levélben kérte hétfőn a nemzetközi zöldszervezeteket, hogy támogassák a medvék visszatelepítését azokban az országokban, ahol ezt a nagyvadat teljesen kiirtották.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tánczos Barna szerint vissza kellene telepíteni a medvéket azokba az országokba, ahol teljesen kiirtották a fajt
Fotó: RMDSZ

A politikus azt követően fordult az olaszországi és más külföldi környezetvédő szervezetekhez, hogy Olaszországban halálra marcangolt egy medve egy kocogó fiatalembert, és az olasz állatvédő szervezetek kezdeményezték az állat áttelepítését Romániába, a zernyesti medverezervátumba.

A volt környezetvédelmi miniszter levelében kifejtette: nem ért egyet azzal, hogy egy emberéletet kioltó vadat a romániai medvemenhelyre hozzanak. A 67 hektáron elterülő zernyesti létesítmény szerinte már különben is túlzsúfolt, ezért is van szükség arra, hogy kétmillió eurós beruházással újabb, hatvanhektáros medverezervátumot hozzanak létre a Keresztényhavason, amely körülbelül száz példány befogadására lesz képes.

Kérjük a nemzetközi környezetvédő szervezeteket, hogy támogassák a barna medve újratelepítését célzó projekteket azokon az élőhelyeken, ahol kiirtották ezt a fajt. Egyúttal kérjük, hogy támogassák a romániai medvék áttelepítését az uniós tagállamokba

– olvasható Tánczos Barna nyílt levelében.

A volt miniszter azt javasolta, hogy az Európai Unió más országaiban is hozzanak létre a zernyestihez hasonló medvemenhelyeket; ehhez a romániai szakemberek tudnák biztosítani a know-how-t.

Leszögezte ugyanakkor,

hogy az emberekre támadó, veszélyes példányokat azonnal el kell távolítani. Emlékeztetett: erre lehetőséget is ad a 81-es sürgősségi kormányrendelet, amely kimondja, hogy emberéletet veszélyeztető medve kilőhető.

„Románia bizonyos területein a túlszaporodás súlyos problémát jelent, de ez a probléma Európa más területein is előfordul, ezért az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek új intézkedéseket kell kidolgoznia a nagyragadozók kezelésével kapcsolatban” – idézi az Agerpres hírügynökség az RMDSZ szenátorát.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!