Hirdetés

Tamási klasszikus, újragondolva

Az évad utolsó bemutatója vár ránk ezen a héten a székelyudvarhelyi színházban: Tamási örök klasszikusát, az Ábel a rengetegben című regényét gondolta újra és vitte színpadra Tóth Tünde, benne meglepő szerepekkel, letisztult, szép díszlettel és mindig aktuális mondanivalóval.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Tamási klasszikus, újragondolva
Klasszikus alapok, örök nagy kérdések mai csomagolásban. Az Ábel. Rengeteg alkotócsapata Fotó: Hodgyai István

A darabban ott van Ábel, a napsugaras kedélyű tiszta gyermek, aki csupa derű, csupa játék, csupa mosoly, aki szépnek találja ezt a világot, aki fenntartások nélkül adja át magát a létezés örömének. A Rengeteg pedig a felnőtté válás erdeje. Az Ábel. Rengeteg című drámában

többről van szó, mint egy modern székely meséről, mert e nagyító lencséje alatt kirajzolódik, hogy milyen különös teremtmény is az ember.

A darabban ellentétpárok sora feszül egymásnak: gyermek és szülők, természet és civilizáció, szegények és gazdagok, becsület és becstelenség, állat és ember, Isten és ember, háború és béke, magány és barátság, élet és halál dolgai. És előjönnek az örök nagy kérdések: győzhet-e a fény a sötétség felett? Hogyan tudunk otthon lenni ebben a világban? Többek között erről számolt be a majdnem teljes létszámú alkotócsapat a székelyudvarhelyi Művelődési Házban.

Hodgyai István
Tóth Tünde, a darab rendezője

A darabot Tóth Tünde, a nagyváradi Szigligeti Színház művésze állította színpadra, a jelmez Lokodi Aletta, a díszlet Golicza Előd munkája. Koreográfusként Ruszuly Ervin dolgozott a székelyudvarhelyi társulat színészeivel, a zenét pedig Cári Tibor szerezte.

A premier pénteken 19 órától lesz, aznap a Tomcsa Sándor-bérlet érvényes.

Játsszák másnap, szombaton is, amikor a Nyirő József-bérletek tulajdonosait várják. Jegyek szabadelőadásban is válthatók, érdeklődni a színház jegypénztáránál lehet. Ebben az évadban e két alkalommal lehet Ábellel találkozni, de – mint kiderült a sajtótájékoztatón – a következő évadban is műsoron lesz a darab.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!